13 comisari europeni aflaţi la sfârşit de mandat, care nu vor fi menţinuţi în noua Comisie, vor primi alocaţii în valoare totală de circa 5 milioane de euro, adică în medie 385.000 de euro fiecare, relatează „The Sunday Times”, în ediţia electronică.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat vineri noua componenţă a CE. Cei 13 comisari din actuala Comisie care nu au fost reconfirmaţi în funcţii vor primi o alocaţie echivalentă cu salariul pe o lună şi o „alocaţie de tranziţie„ pentru 3 ani, în valoare de 40-65% din ultimul salariu, precum şi rambursarea cheltuielilor de călătorie şi mutare.

Cele mai mari sume le primesc cei trei vicepreşedinţi, Guenter Verheugen (Germania), Margot Wallstrom (Suedia) şi Jacques Barrot (Franţa). Verheugen şi Wallstrom vor primi cei mai mulţi bani, ambii petrecând 10 ani la Bruxelles, pe un salariu de vicepreşedinte care se ridică la 265.000 de euro.

Chiar şi comisarii care au lucrat foarte puţin timp la CE vor primi alocaţii. Polonezul Pawel Samecki, care părăseşte postul de comisar pentru Politică Regională după numai 6 luni, va primi peste 280.000 de euro.

„Comisia Europeană este complet ruptă de realitate”, a reacţionat Lorraine Mullally, director al Open Europe, un institut din Londra. „În pofida recesiunii, nu a existat nici o încercare de a reduce salariile enorme şi plăţile de care se bucură comisarii”, a adăugat ea.

SURSA: Mediafax