Uniunea Europeană și-a dat acordul pentru folosirea de către Ucraina a profiturilor înregistrate de activele rusești înghețate. Se estimează că aceste active vor genera aproximativ 5 miliarde de euro pe an.
Ucraina va beneficia de profiturile înregistrate de activele rusești înghețate
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți un plan de utilizare a profiturilor generate de activele suverane rusești înghețate pentru a sprijini redresarea și apărarea militară a Ucrainei.
Această măsură va oferi Ucrainei până la 3 miliarde de euro în acest an, din care 90% vor merge către armata ucraineană, a scris ministrul ceh de externe Jan Lipavsky pe platforma de socializare X, potrivit Bloomberg.
Aproximativ 280 de miliarde de dolari în active au fost imobilizate de către Grupul celor șapte națiuni de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, mai mult de două treimi dintre acestea fiind deținute în UE. Marea majoritate a fondurilor a fost deținută prin intermediul gigantului de decontare Euroclear, cu sediul în Belgia, unde au generat un profit net de aproximativ 3,9 miliarde de euro de anul trecut.
SUA au promovat un plan separat care ar urma să profite de veniturile viitoare înregistrate de activele înghețate pentru a susține un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În cazul în care G-7 va ajunge la un acord asupra acestui acord, acesta ar înlocui inițiativa UE.
Bloomberg a relatat în cursul zilei de marți că Germania este acum pregătită să susțină planul american.
Se estimează că activele vor genera aproximativ 5 miliarde de euro pe an
Conform planului UE, Ucraina ar urma să primească profiturile nete începând cu 15 februarie. Aproximativ 159 de miliarde de euro din activele rusești înghețate au generat un profit net de 557 de milioane de euro începând cu această dată, potrivit rezultatelor financiare ale Euroclear pentru primul trimestru.
Profiturile realizate înainte de data de 15 februarie vor fi reținute de Euroclear pentru a face față oricăror riscuri, cum ar fi cele care decurg din acțiunile în justiție din Rusia.
Planul UE include, de asemenea, un mecanism care să permită casei de compensare să rețină mai multe fonduri, în cazul în care aceste resurse se dovedesc insuficiente pentru a gestiona orice risc brusc și neașteptat.
Adoptarea propunerii de către miniștrii afacerilor europene la Bruxelles vine după luni de negocieri între statele membre, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele acțiuni în justiție, de represaliile din partea Rusiei și de riscul pentru stabilitatea euro.
Se așteaptă ca activele să genereze aproximativ 5 miliarde de euro pe an, iar Ucraina să primească ajutorul de două ori pe an.