Uniunea Europeană a întrerupt sprijinul financiar acordat Nigerului, iar Statele Unite au amenințat că vor face același lucru, după ce liderii militari au anunțat săptămâna aceasta că l-au răsturnat pe președintele ales în mod democratic, Mohamed Bazoum, potrivit Reuters.
Niger este una dintre cele mai sărace țări din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistență oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale.
Este, de asemenea, un partener cheie în materie de securitate al unor țări occidentale precum Franța și Statele Unite, care îl folosesc ca bază pentru eforturile lor de a limita insurgența islamistă din regiunea Sahel din Africa de Vest și Centrală. Considerată anterior ca fiind cea mai stabilă țară dintre mai mulți vecini instabili, Nigerul este al șaptelea mare producător de uraniu din lume.
Până în prezent, aliații străini ai Nigerului au refuzat să recunoască noul guvern militar condus de generalul Abdourahamane Tiani, anterior șef al gărzii prezidențiale, care a fost declarat vineri șef de stat.
Nu s-a mai auzit nimic de Bazoum de la începutul zilei de joi, când a fost închis în palatul prezidențial, deși Uniunea Europeană, Franța și alte state afirmă că îl recunosc în continuare ca președinte legitim.
„În plus față de încetarea imediată a sprijinului bugetar, toate acțiunile de cooperare în domeniul securității sunt suspendate pe termen nelimitat cu efect imediat”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, într-o declarație.
Franţa are 1.500 de militari staţionaţi în Niger
Uniunea Europeană (UE), după Statele Unite, ”nu va recunoaşte autorităţile rezultate din puciul” din Niger şi îşi suspendă imediat ”toate acţiunile de cooperare în domeniul securităţii” cu această ţară din Sahel, a anunțat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat cu ”cea mai mare fermitate” lovitura de stat.
Ministerul francez de Externe a anunţat că Franţa ”nu recunoaşte autorităţile” rezultate din puci.
În total 1.500 de militari francezi sunt staţionaţi în prezent în Niger, unde cooperează cu armata nigeriană.
Preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, îndepărtat de la putere prin acest puci, ”a fost ales în mod democratic, el a fost şi rămâne singurul preşedinte legitim al Nigerului. Eliberarea sa trebui să aibă loc necondiţionat şi neîntârziat”, îndeamnă, într-un comunicat, Josep Borrell.