China exportă anual în Uniunea Europeană echipamente de reţele de telecomunicaţii în valoare de 1 miliard de euro. Acordul amiabil convenit de Bruxelles şi Beijing înlătură ameninţarea unor sancţiuni împotriva producătorilor chinezi de echipamente Huawei şi ZTE, care erau acuzaţi că beneficiază de ajutoare de stat care le permit să reducă preţurile şi să cucerească cote de piaţă în detrimentul rivalilor europeni Ericsson, Nokia Siemens Networks şi Alcatel-Lucent.
'UE şi China şi-au soluţionat diferendumul în dosarul telecomunicaţiilor. Investigaţia cu privire la echipamentele pentru reţelele de telefonie mobilă provenite din China va fi oprită', a declarat comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht', a adăugat comisarul european.
Acordul amiabil prevede înfiinţarea unui organism independent care să monitorizeze cotele de piaţă ale companiilor chineze pe piaţa de echipamente de telecomunicaţii din Europa precum şi cele ale companiilor europene pe piaţa din China. De asemenea, UE şi China au decis să introducă un tratament egal pentru companiile care licitează pentru proiectele de cercetare şi dezvoltare care beneficiază de finanţare publică.
Soluţionarea acestei dispute marchează un nou pas în îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre cele două mari puteri comerciale ale lumii. În ultimul an relaţiile bilaterale au fost afectate însă de o serie de dispute comerciale referitoare la o gamă largă de produse începând de la oţel şi vin şi până la panouri solare. Europa este cel mai important partener comercial al Chinei iar pentru UE China este al doilea mare partener comercial după SUA.
AGERPRES