UE a transmis avertismentul premierului Viktor Orban, la o zi după ce aproximativ 100.000 de persoane au denunţat la Budapesta noile reglementări care afectează independenţa Băncii Centrale a Ungariei. Astfel, Parlamentul de la Budapesta i-a retras guvernatorului MNB, Andras Simor, dreptul de a-şi alege adjuncţii, a extins Consiliul Monetar, care stabileşte rata dobânzii de referinţă, şi a creat un nou post – al treilea vicepreşedinte al Băncii Centrale a Ungariei. Un alt proiect legislativ permite schimbarea din funcţie a preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei dacă instituţia este combinată cu Autoritatea de Supervizare a Instituţiilor Financiare (PSZAF).
„Din cauza lipsei de certitudini privind reglementările legale referitoare la Banca Centrală a Ungariei, care sunt foarte importante pentru asigurarea stabilităţii financiare a ţării, FMI şi UE nu au decis încă să revină la Budapesta”, a afirmat purtătorul de cuvânt al UE Olivier Bailly. Noua Constituţie, care a intrat în vigoare în Ungaria la 1 ianuarie 2012, modifică modul în care mass-media, religia, sistemul judiciar, alegerile şi Banca Centrală sunt controlate în Ungaria.
Ungaria şi-a pierdut după 15 ani ratingul „investment-grade” (recomandat pentru investiţii) atribuit de Standard & Poor’s, care a retrogradat-o la categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii). În acest sens, S&P a menţionat nivelul datoriei suverane, cel mai ridicat din UE, şi creşterea scăzută a economiei ca motive pentru revizuirea în scădere, cu o treaptă, a ratingului suveran de credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, de la „BBB” la „BB plus”.
„Predictibilitatea şi credibilitatea cadrului politic din Ungaria continuă să slăbească, afectând perspectivele de creştere pe termen mediu ale Ungariei. Slăbirea este cauzată, în parte, de acţiunile oficiale care, în opinia noastră, ridică probleme privind independenţa instituţiilor de supervizare şi complică mediul operaţional pentru investitori”, se arată în raportul Standard & Poor’s.
În noiembrie, agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale în valută şi monedă locală emise de guvernul Ungariei, de la „Baa3” la „Ba1” (categoria investiţiilor speculative). Moody’s, care a acordat Ungariei din 1996 ratingul ‘„nvestment-grade”, a anunţat că menţine perspectiva negativă asupra ratingului, iar Ungaria s-ar putea confrunta cu o nouă retrogradare.
Sursa: Agerpres
UE și FMI pun Ungaria la zid: ajutor financiar doar după garantarea independenţei Băncii Centrale
4 ianuarie 2012, 09:20
Ultima modificare în 4 ianuarie 2012, 11:20
Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor relua negocierile ce vizează acordarea unui ajutor financiar Ungariei până când Budapesta nu va garanta independenţa Băncii Centrale, a avertizat UE, anunță site-ul irishtimes.com.
Etichete: fmi,
ungaria,
Uniunea Europeana
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook