Potrivit Reuters, atât Uniunea Europeană cât şi Marea Britanie au instituit joi sancţiuni împotriva şefului serviciului rus de informaţii militare, Igor Kostiukov, şi a unui alt oficial al GRU pentru responsabilitatea lor în atacul informatic asupra parlamentului german în 2015, informează agerpres.
De cealaltă parte însă, Rusia a negat în mai acuzaţiile, afirmând că este vorba despre „o poveste utilizată în exces”, afirmând că Uniunii Europene îi lipsesc dovezile.
UE a anunţat în Jurnalul Oficial că a adoptat sancţiuni care îl vizează pe Kostiukov pentru atacul în urma căruia au fost obţinute e-mailuri ale biroului parlamentar al Angelei Merkel.
Cine mai este vizat de măsurile UE
În ceea ce privește măsurile UE, acestea îl vizează şi pe Dmitri Badin, acuzat că este hackerul care a orchestrat atacul, precum şi aşa-numitul Centru 85, unitatea din cadrul GRU care l-a executat. Acesta mai este cunoscut şi sub denumirea Divizia de servicii speciale a GRU (GTsSS).
În acelaşi timp cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE a informaţiilor privitoare la sancţiunile blocului comunitar, Ministerul de Externe britanic a emis şi el un comunicat, în care precizează că sancţiunile vizează doi ofiţeri ai GRU şi o unitate a acestui serviciu.
Și din partea Marii Britanii a fost o mobilizare rapidă. Londra precizează că sancţiunile vor fi aplicate imediat.
„Regatul Unit este alături de Germania şi partenerii noştri europeni pentru a trage Rusia la răspundere pentru atacurile informatice menite să submineze democraţiile occidentale”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.
„Acest comportament infracţional discreditează şi mai mult guvernul rus”, a adăugat el.