„E limpede, rămân diferenţe semnificative între poziţiile noastre pe subiectele cele mai dificile, dar suntem gata, împreună cu UE, să vedem dacă sunt posibile apropieri cu ocazia unor negocieri intensive”, a arătat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson într-un comunicat, după cum transmite La Libre.
„E foarte posibil ca negocierile să eşueze”, a avertizat el.
Europenii au avertizat că un compromis ar trebui găsit până la sfârșitul lui octombrie pentru ca un acord de liber-schimb să fie instituit la 1 ianuarie, la finalul perioadei de tranziţie în timpul căreia regulile europene continuă să fie aplicate pe teritoriul britanic.
Mai rămân circa zece zile, doar dacă nu se adoptă prelungiri, pentru a ajunge la un acord pe subiecte atât de complexe precum accesul la peştele britanic pentru pescarii europeni sau nivelul de aliniere la regulile Uniunii Europene consimţit de Londra pentru a avea acces la piaţa europeană fără cote sau taxe vamale.
O echipă de negociatori europeni urmează să ajungă de joi la Londra. Negocierile trebuie să dureze până duminică. Apoi, ele vor avea loc în persoană sau prin videoconferinţă, după cum se va decide. Ele sunt programate zilnic, inclusiv în weekend, pe toate subiectele în paralel şi pe baza unor texte de lege, după cum voia Londra, fără a aştepta un compromis de principiu.
„Să ţinem pumnii”
În ciuda urgenţei situaţiei, cele două părţi au petrecut săptămâna trecută într-un joc de ping-pong, cerând ca celălalt să facă primul pas, după un summit european marcat de fermitatea celor 27.
Boris Johnson declarase negocierile „încheiate” şi ceruse ţării sale să se pregătească pentru un „no deal”, o perspectivă potenţial devastatoare pentru economii deja zdruncinate de pandemia de Covid-19.
„Să ţinem pumnii pentru ca această nouă intensificare a negocierilor să reuşească”, a declarat secretarul de stat însărcinat cu securitatea publică, Kit Malthouse, pe canalul Sky News.
„Negocierile implică adesea puţină proastă dispoziţie şi tensiune şi uşi care se trântesc şi plecări”, a adăugat el. „Este în natura unei negocieri ca lucrurile să se tensioneze, mai ales spre sfârşit, când eşti confruntat cu un termen limită”.
Pentru a debloca situaţia, negociatorii european, Michel Barnier şi britanic, David Frost, au vorbit la telefon în fiecare zi de la începutul săptămânii.
Într-o aparentă concesie faţă de britanici, Michel Barnier s-a declarat miercuri, în faţa deputaţilor europeni, gata să caute „compromisurile necesare, de fiecare parte”. El a dat asigurări că un acord se va face „cu respectarea suveranităţii britanice”.
„Regatul Unit a insistat în ultimele zile ca UE să se angajeze pe ‘suveranitatea'” ţării şi „să confirme ‘un compromis de ambele părţi’. Ceea ce Barnier s-a străduit să facă”, a explicat o sursă europeană.
Negocierile se împiedică în continuare pe trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice bogate în peşte, garanţiile cerute Londrei în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.
Tot în faţa deputaţilor europeni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reproşat Londrei că vrea sa acceadă la piaţa unică europeană „fiind în acelaşi timp în situaţia să nu respecte normele şi reglementările noastre când îi convine”.
Fără acord, schimburile comerciale între cele două părţi vor fi reglementate, de la 1 ianuarie, de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu taxe vamale ridicate. Chiar în caz de compromis care să evite această ruptură bruscă, companiile trebuie să se pregătească pentru demersuri cronofage ca să exporte şi să se plieze normelor respective.