Uniunea Europeană și Republica Moldova au ajuns la un nou acord în ceea ce privește îmbunătățirea fluxurilor comerciale dintre cele două părți, informează, vineri, Comisia Europeană, care adaugă că acesta va intra în vigoare de la 1 noiembrie.
UE și Republica Moldova au ajuns la un nou acord. Va intra în vigoare de la 1 noiembrie
Comisia Europeană anunță că Uniunea Europeană și Republica Moldova au ajuns la un nou acord cu privire la comerțul pentru întreprinderi și că acesta va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Potrivit instituției europene, scopul acordului este de a îmbunătăți facilitatea acestui tip de comerț.
În comunicatul instituției europene se arată că Uniunea Europeană și Republica Moldova vor recunoaște reciproc programele operatorilor economici autorizați. În acest fel, vor fi reuniți comercianții care îndeplinesc anumite criterii. Tot aceștia vor putea beneficia de regimuri vamale simplificate.
Așadar, de la data de 1 noiembrie anul acesta, blocul comunitar și țara condusă de Maia Sandu vor oferi reciproc avantaje operatorilor economici autorizați ai celeilalte părți, acestea fiind reprezentate de mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire.
Un pas înainte în relațiile comerciale dintre UE și Republica Moldova
Comisia Europeană mai arată că acordul reprezintă un pas înainte în ceea ce privește relațiile comerciale din Uniunea Europeană și Republica Moldova, subliniind că el va duce la apariția mai multor oportunități comerciale.
De asemenea, acordul va contribui și la o mai bună circulație a mărfurilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova, în timp ce standardele de înaltă securitate nu vor fi compromise.
Acest acord va face mai ușor comerțul între cele două părți și mai puțin costisitor pentru comercianții din ambele părți, în contextul în care operatorii economici au mare nevoie de sprijin din cauza războiului din Ucraina.
Acord de asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova
Amintim că relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova au loc pe baza Acordului de asociere, acesta incluzând o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, cunoscută drept DCFTA.
De asemenea, blocul comunitar cooperează cu țara condusă de Maia Sandu în cadrul politicii europene de vecinătate și al dimensiunii sale regionale estice, Parteneriatul estic. Obiectivul principal este acela de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.
UE, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova
Nu în ultimul rând blocul comunitar este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Schimburile cu Uniunea Europeană reprezintă 52,2 procente din numărul total al acestora.
Anul trecut, exporturile din Uniunea Europeană către Republica Moldova au fost de 3,8 miliarde de euro.