UE, prin Eurotin, se adreseaza varstei de pana la 25 de ani. Adolescentii au un aliat in plus: Soros sprijina prieteniile in Balcani. Youth UE (Tineret) are mai multe componente: de la schimburile in scopuri pedagogice, la incurajarea activitatilor de voluntariat, a investitiilor de viitor. Finantat de Bruxelles, programul se deruleaza prin agentia romaneasca Eurotin, iar proiectele vor putea fi depuse fie pana la 1 noiembrie in acest an (pentru a incepe anul viitor), fie pana la 1 februarie anul viitor. Programul Youth al UE promoveaza mobilitatea, initiativa, cunoasterea inter-culturala, solidaritatea intre tinerii in Europa si in afara spatiului european. Nu exista un buget fix. Ca exemplu, pentru schimburi, „sumele se acorda in functie de numarul de persoane, fiind acceptata o cheltuiala de 25 de euro de persoana pe zi la un maximum de 60 de membrii ai unui grup. Se accepta de asemenea pana la 2.000 de euro cheltuieli de implementare a proiectului, plus costurile de transport, diferite evident, de la tara la tara. Acestea din urma sunt finantate, prin program, in proportie de 70%, spune Viorica Brad, referent Eurotin.
Prin programul Youth Initiative Fund, Soros (Open Society Institute) finanteaza proiectele adolescentilor de pana la 21 de ani, realizate in parteneriat cu organizatii din Iugoslavia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia. Acest parteneriat va fi recunoscut printr-un document semnat si stampilat de organizatia partenera, care va fi trimis prin posta sau fax. Nu a fost stabilit un maxim al sumei acordate pentru un proiect. „In anul 2001, Centrul Euroregional pentru Democratie a dispus de 99.000 de dolari si pana acum s-au desfasurat deja doua runde de concurs. Suma ramasa disponibila pentru a treia runda, in desfasurare, este de 20.000 USD”, precizeaza Camelia Cocioba, coordonator de program in cadrul centrului. Proiectele nu vor depasi doi ani, cu finalizare pana la sfarsitul anului 2002. Important: cofinantarea nu constituie o conditie obligatorie, insa este binevenita. Formularul va fi completat in limba romana. Un juriu national (National Youth Board) va face selectia finala a proiectelor. Termen-limita pentru depunerea lor: 26 octombrie.    

Programul Youth Inititative Fund – Open Society Institute (Soros)
Derulat prin: Centrul Euroregional pentru Democratie Timisoara
Tip proiecte: propuse si destinate tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 21 de ani, proiecte cu o durata de doi ani.
Vor fi finantate: numai proiecte realizate in parteneriat cu o organizatie/institutie din una din urmatoarele tari: Iugoslavia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia.
Activitati:
· promovarea comunicarii (ex. publicatii studentesti, proiecte-parteneriat pe Internet, schimburi de experienta)
· dezvoltarea societatii deschise)formarea tinerilor, cluburi de tineret, activitati educationale pe perioada verii, activitati culturale, tabere etc)
· raspuns la nevoi si aspiratii ale tinerilor exclusi din punct de vedere social sau care se afla in situatii de risc (copii ai strazii, abandon scolar) sau din comunitati dezavantajate (rromi, minoritati)
Nu vor fi finantate: proiecte care solicita finantare pentru educatie formala, taxe scolare sau burse de studii, activitati comerciale, sportive, achizitionare/renovare sedii.
Termen-limita: 26 octombrie 2001 (data postei)
Dosarul de inscriere: cererea de finantare si anexe (curriculum vitae al coordonatorului de proiect, copii dupa actele de infiintare/functionare a asociatiei, dovada parteneriatului, doua scrisori de recomandare.
Informatii, cerere de finantare: Centrul Euroregional pentru Democratie, Str. Semenic, nr. 10, Timisoara, 1900, tel. 056/221.471, 056/221.472, e-mail tineri@regionalnet.org, website www.regionalnet.org. (cererile de finantare sunt disponibile on-line, la adresa indicata).

Programul Youth al Uniunii Europene
Derulat prin: Eurotin, Agentia pentru Cooperarea Europeana in Domeniul Tineretului, infiintata in 1995 sub egida Ministerului Tineretului si Sportului.
Componente:
1. Tineret pentru Europa – schimburi de tineri intre tari membre UE si tari candidate.
Pot participa: grupuri de tineri (15 – 25 ani), membri ai unei organizatii de tineret
Tip proiecte: sunt incurajate in mod deosebit schimburile din mai mult de doua tari (proiecte multilaterale). Este obligatorie stabilirea unor parteneriate.
Marimea grupului: 16-60 participanti
Durata: 6-21 zile.
2. Serviciul European de Voluntariat
In ce consta:
· tinerii pot petrece o anumita perioada de timp intr-o alta tara, implicandu-se, ca voluntari, intr-un proiect in folosul comunitatii locale.
· organizatiile au sansa sa lucreze impreuna si sa stabileasca parteneriate prin schimbul de voluntari.
Cine poate fi voluntar: orice tanar cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani
Durata proiectelor: 6 – 12 luni
Teme de proiect incurajate in mod deosebit: combaterea rasismului, xenofobiei si a altor forme de discriminare; somajul, pierderea locuintei, problema drogurilor, delincventa; ecologia, atitudinea fata de mediu, protejarea patrimoniului; probleme pentru tinerii din mediul rural; tinerii dezavantajati; sportul si alte activitati de recreere colectiva care promoveaza integrarea sociala; artele, cultura si muzica; multi-media si noile tehnologii.
3. Initiative ale tinerilor
Investitii in viitor: demararea unei activitati profesionale, proiecte ocazionale legate de voluntariat sau completarea formarii pe aceasta linie
Investitii de grup: ale unor grupuri de cel putin 4 persoane (ex. contributia pe care tinerii o pot aduce in folosul comunitatii locale).
4. Actiuni comune – comuna cu programele Socrates, Leonardo da Vinci, Tineret (educatie, formare profesionala, tineret).
5. Masurile de sprijin
Seminarii, cursuri de pregatire, vizite de studiu, studii de fezabilitate, productie si promovare a documentatiei, campanii de informare, pregatire practica.
Contact Eurotin: tel 01/310.43.10, 310 43 28, 310 43 13, mail: eurotin@eurotin.ro, web: www.eurotin.ro.