Comisia Europeană și Ucraina au anunțat lansarea unui centru de urmărire penală a Rusiei pentru „crima de agresiune", în cel mai recent efort internațional menit să îi tragă la răspundere pe liderii ruși pentru invazia Ucrainei. Centrul va fi integrat într-o echipă comună de investigație creată anul trecut de mai multe țări europene și sprijinită de Eurojust, agenția UE pentru cooperarea judiciară în materie penală.
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind „crima de agresiune” a Rusiei.
Birou de anchetă pentru urmărirea penală a Rusiei
„Susţinem crearea unui Centru internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina (ICPA) la Haga”, transmit Uniunea Europeană şi Ucraina într-o declaraţie comună la finalul unui summit UE-Ucraina la Kiev.
Scopul său este „de a coordona ancheta asupra crimei de agresiune împotriva Ucrainei, de a păstra şi stoca probele pentru viitoarele procese”, se precizează în declaraţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Acest centru este luat în considerare ca o etapă intermediară înainte de crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe cei mai înalţi oficiali ruşi, o cerere a Kievului.
Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţa să judece decât crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, nu şi „crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această jurisdicţie.
Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalţi lideri politici şi militari ai ţării.
UE susţine crearea unei jurisdicţii competente pentru acest tip de crimă, însă forma sa exactă ridică întrebări juridice complexe. Comisia Europeană a înaintat două opţiuni: un tribunal internaţional special, bazat pe un tratat multilateral, sau o jurisdicţie hibridă, care să ţină de dreptul ucrainean, dar care să aibă judecători internaţionali.
Kievul dorește judecarea lui Vladimir Putin
Ucraina ar dori un tribunal special capabil să îl judece pe Vladimir Putin, bazat pe o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Însă unele ţări, cum este Germania, se îndoiesc că ar exista sprijin suficient la ONU pentru crearea unei astfel de jurisdicţii, aşa că sunt în favoarea unui tribunal hibrid.
Conform Comisiei, acest centru va fi instalat în sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperarea judiciară în materie penală. El va fi integrat unei „echipe comune de anchetă”, deja constituită din şase ţări din UE (Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România) şi din Ucraina şi la care participă de asemenea biroul procurorului CPI.
„Vom fi pregătiţi să lansăm foarte rapid lucrările”, a declarat joi la Kiev preşedinta Comisiei Europene, anunţând această structură.