Comitetul de la Basel, care reunește autoritățile de reglementare bancară din principalele centre financiare ale lumii, a stabilit un termen-limită pentru ianuarie 2025 pentru punerea în aplicare a cerințelor de capital pentru expunerile băncilor la criptoactive precum stablecoins și bitcoin.
„Deocamdată, băncile au expuneri foarte scăzute la criptoactive și o implicare limitată în furnizarea de servicii legate de criptoactive”, a anunțat Comisia Europeană într-un document consultat de Reuters.
„Băncile și-au exprimat interesul de a tranzacționa criptoactive în numele clienților lor și de a furniza servicii legate de criptoactive.”
Normele UE intră în vigoare în 2024
Standardele de la Basel sunt aplicate în UE cu ajutorul unei legi, iar o întârziere ar putea însemna că băncile trebuie să aștepte mai mult timp pentru a intra pe piața criptomonedelor, deoarece normele UE separate pentru tranzacționarea criptoactivelor intră în vigoare în 2024.
Pentru a aplica normele de la Basel privind criptomonedele, UE ar putea fie să propună o nouă lege, fie să extindă legea bancară pe care o finalizează în prezent, așa cum a solicitat Parlamentul European.
Parlamentul și statele UE au un cuvânt egal de spus în ceea ce privește legea bancară și urmează să înceapă să negocieze textul final, care ar putea include prevederile privind criptoactivele, se arată în document.
Acest lucru ar oferi băncilor claritate cu privire la cerințele lor pentru expunerile la criptoactive și ar asigura că riscurile care decurg din acestea sunt abordate în mod adecvat, se arată în documentul Comisiei, potrivit Reuters.
„Din perspectivă internațională, ar permite, de asemenea, UE să se alinieze pe deplin la termenul de punere în aplicare convenit la nivelul Basel.”
Schimbări importante pentru băncile care dețin criptomonede
Un proiect de lege separat nu ar urma să apară decât cel mai devreme până la sfârșitul anului 2023, se arată în document. Parlamentul merge la urne la mijlocul anului 2024, ceea ce face mai dificilă aprobarea unei noi legi la timp pentru 2025.
Documentul Comisiei sugerează, de asemenea, că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a blocului ar putea să se coordoneze Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare a UE, pentru a se asigura că criptoactivele sunt clasificate în mod corespunzător.
Basel a stabilit taxe de capital punitive pentru criptomonedele fără acoperire, precum bitcoin, și taxe mai puțin conservatoare pentru stablecoins, care sunt susținute de un activ sau de o monedă fiduciară.
De asemenea, ar putea fi utilă mandatarea EBA, în cooperare cu ESMA, să mențină o listă cu modul în care sunt clasificate criptoactivele existente, se arată în document.