Consiliul European a dat undă verde pentru două acte legislative pentru piaţa energiei. Acestea ar avea ca scop o protejare mai bună a companiilor, dar și a consumatorilor. Ce prevăd cele două acte legislative?
Consiliul European face schimbări pe piața energiei
Consiliul European face schimbări pe piața energiei. Consiliul European a aprobat versiunea finală a două legi privind piața energiei. Statele membre cred că acestea vor oferi o protecție sporită pentru companii și consumatori.
Noua legislație sprijină proiectele de energie regenerabilă și interzice încheierea de contracte pe termen lung pentru gaze naturale începând cu anul 2050.
Statele membre afirmă că noile reglementări vor afecta atât piața gazelor, cât și pe cea a electricității. Ele vor spori predictibilitatea și vor încuraja tehnologiile inovatoare, oferind astfel consumatorilor mai multă energie din surse regenerabile și, implicit, energie mai accesibilă ca preț.
Introducerea contractelor pe termen lung
Un element esențial în sectorul electricității este introducerea contractelor pe termen lung, care vor constitui baza pentru proiectele energetice. Acestea includ contracte bilaterale și contracte pentru diferență.
Aceste contracte stabilesc o marjă de preț, reduc volatilitatea pieței și contribuie la stabilizarea acesteia, beneficiind atât consumatorii, cât și producătorii.
În ceea ce privește gazele naturale, noua legislație prevede integrarea treptată a gazelor verzi, precum hidrogenul, în mixul energetic.
Măsurile stimulează întregul lanț, de la producție și transport până la depozitare și consum.
Proiectele încurajate de către CE
Inițial, sunt promovate proiectele care apropie producția de consum. Companiile din domeniu și autoritățile vor elabora planuri pentru infrastructura necesară în primii zece ani.
Pe măsură ce producția și consumul de gaze regenerabile se vor extinde, utilizarea gazului metan va fi eliminată, conform prevederilor legislative care stabilesc încetarea contractelor pe termen lung pentru acesta începând cu anul 2049.
Aceeași lege permite atât Comisiei Europene, cât și statelor membre să intervină în piețe în caz de criză. Astfel, pot implementa acțiuni pentru a proteja consumatorii.
Consiliul, totuși, spune ca ar fi bine să se adauge și măsuri suplimentare pentru protejarea celor vulnerabili.
Prețuri mai stabile și mai previzibile pe piața energiei
Contractele de achiziție de energie electrică (CAEE) sunt contracte pe termen lung care asigură stabilitate pentru clienți și investitori, a declarat Consiliul UE.
Normele actualizate promovează adoptarea acestora și reduc birocrația și taxele inutile, a adăugat acesta.
În conformitate cu planurile lor de decarbonizare, statele membre pot sprijini în continuare investițiile în surse regenerabile de energie în cadrul contractelor de achiziție de energie, inclusiv prin instituirea unor sisteme de garantare.