Femeile şi fetele din Afganistan au în faţă perspectiva unei vieţi extrem de dure, în condiţiile revenirii la putere a talibanilor. Comunitatea internaţională se mobilizează şi le promite acestora ajutor umanitar şi sprijin.
Problema drepturilor femeilor din Afganistan este una care a revenit brusc în actualitate, în urma preluării puterii în această ţară de către militanţii talibani.
Apel la garantarea protecţiei femeilor şi fetelor din Afganistan
Mai multe ţări, în frunte cu Statele Unite, dar şi Uniunea Europeană au semnat o declaraţie comună în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia femeilor şi fetelor din Afganistan, având în vedere modul în care talibanii se ştie că le tratează pe acestea.
“Suntem profund îngrijoraţi cu privire la femeile și fetele afgane, de drepturile lor la educație, la muncă și la libera circulație. Facem apel la cei aflați în poziții de putere și autoritate din Afganistan să garanteze protecția lor.
Femeile și fetele afgane, ca toți cetăţenii din Afganistan, merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate. Orice formă de discriminare și abuz ar trebui prevenită. Noi, cei din comunitatea internațională, suntem pregătiți să îi asistăm cu ajutorul umanitar și sprijin, pentru a ne asigura că vocile lor pot fi auzite.
Vom monitoriza îndeaproape modul în care orice viitor Guvern asigură drepturile și libertățile care au devenit o parte integrantă a vieții femeilor și fetelor din Afganistan în ultimii douăzeci de ani”, este declaraţia comună publicată, miercuri, pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.
Această declaraţie a fost semnată de către Albania, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Uniunea Europeană, Honduras, Guatemala, Macedonia de Nord, Noua Zeelandă, Norvegia, Paraguay, Senegal, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Care sunt obiectivele talibanilor în acest moment?
Mișcarea talibană s-a născut la începutul anilor ’90 în școlile islamice din Pakistan şi poartă de ani de zile o campanie teroristo-militară împotriva democratei Republici Islamice Afganistan. Cuvântul „taliban” în limba paștună este pluralul de la „talib”, ce înseamnă „student” sau „cercetător”.
Potrivit estimărilor NATO, talibanii au în prezent circa 85.000 de luptători, transmite Euronews.
Potrivit experților, talibanii sunt finanțați de Arabia Saudită. Obiectivul lor este o formă riguroasă de islam sunnit, cu o punere în aplicare strictă a Shariei, legea islamică, care include execuții publice și practic niciun drept pentru femei, care nu au voie să muncească.
Talibanii refuză alegerile și structurile democratice şi vor să elimine orice influenţă străină din Afganistan. Afganii care au lucrat pentru ambasade, armată și mass-media occidentală sunt considerați trădători de către talibani și se tem pentru viața lor.
Organizația teroristă Al-Qaeda, împreună cu liderul său, Osama bin Laden, considerată responsabilă de atacuri de către autoritățile americane, opera din zonele controlate de talibani.
Sursa foto: Dreamstime