UE majorează tarifele la importurile de cereale din Rusia

Joi, pe 30 mai, UE a convenit majorarea tarifelor la importurile de cereale din Rusia. Scopul acestei măsuri este de a reduce veniturile obținute de Kremlin și de a preveni destabilizarea sectorului agricol al regiunii, notează Bloomberg.

Pe platforma X, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a anunțat că tarifele, care vor afecta și importurile de cereale din Belarus, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie. De asemenea, miniștrii UE au decis să împiedice exporturile ilegale de cereale rusești, provenite din Ucraina, pe piețele UE.

„Reglementările majorează taxele vamale la cerealele, seminţele de floarea soarelui şi produse derivate din Rusia şi Belarus până în punctul în care practic vor fi oprite importurile de aceste produse”, se arată în comunicatul UE.

Potrivit AFP, anul trecut, Rusia a exportat în blocul comunitar 4,2 milioane de tone de cereale și semințe de floarea soarelui, însă această cantitate reprezintă o proporție redusă din importurile totale ale UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus încă din luna martie impunerea de taxe vamale pentru cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, fapt care a stârnit nemulțumirea fermierilor din UE.

„Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă, la după prima zi a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE organizat la Bruxelles.

Măsura va reduce veniturile Rusiei din exporturile de produse agricole

Această măsură va reduce veniturile Rusiei din exporturile respective și, conform președintei Comisiei, va preveni pătrunderea pe piața UE a exporturilor ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia. Propunerea vine într-un moment de nemulțumire crescută în rândul fermierilor din întreaga Europă.

Potrivit regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), produsele agricole rusești beneficiază de scutiri de taxe vamale în UE. În cadrul diferitelor seturi de sancțiuni adoptate împotriva Rusiei după invazia din Ucraina în februarie 2022, europenii au evitat să vizeze sectorul agricol sau îngrășămintele. Acest lucru a fost făcut pentru a nu destabiliza comerțul cu cereale la nivel global și pentru a nu afecta securitatea alimentară a țărilor terțe din Asia și Africa, care sunt extrem de dependente de puterea agricolă a Rusiei.

Cu toate acestea, această deschidere către importurile rusești a stârnit nemulțumirea Ucrainei. În timpul unei videoconferințe cu cei 27, președintele Volodimir Zelenski a exprimat regretul că accesul Rusiei la piața agricolă europeană rămâne nelimitat.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (SURSA FOTO: Facebook, Володимир Зеленський)

Cereri de interzicere completă a importurilor de cereale din Rusia și Belarus au fost făcute de Cehia, Polonia și cele trei state baltice. Luna trecută, Letonia a decis deja să interzică importul de produse alimentare din Rusia și Belarus.

Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, mai ales cei din Franța, sunt îngrijorați de impactul Rusiei asupra scăderii prețurilor la nivel mondial și perturbarea balanței comerciale. Moscova a profitat de dificultățile Ucrainei în a-și livra cerealele și oleaginoasele, lansând o amplă ofensivă comercială în Africa și Orientul Mijlociu.