Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să ia urgent măsuri suplimentare pentru sprijini fermierii, în contextul protestelor ce durează de peste o săptămână.
Dan Motreanu cere mai mult ajutor pentru fermieri
Dan Motreanu a anunțat că, alături de colegul său Daniel Buda, a solicitat creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC).
“Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a oferi fermierilor un sprijin proporțional cu amploarea pierderilor suferite.
În scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reamintim că fermierii din UE sunt afectați negativ din mai multe cauze: secetă, inundație, afluxul de grâne ieftine din Ucraina. Agricultorii români resimt puternic consecințele multiplelor crize”, a transmis acesta pe Facebook.
Pe lângă creșterea bugetului de criză, cei doi membri ai Parlamentului European au prezentat și alte propuneri concrete pentru a aborda problemele agricultorilor români și nu numai.
Propunerile europarlamentarilor
Aceștia propun temporizarea includerii ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol în calculul deficitului bugetar. Ei sugerează, totodată, instituirea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene pentru achiziționarea cerealelor din Ucraina și distribuirea acestora în țările aflate în risc de foamete.
Liberalii din Parlamentul European consideră că această măsură va contribui la stabilizarea prețurilor cerealelor pe piața internă europeană.
“Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat două tranșe de sprijin pentru fermierii din țările apropiate de Ucraina, România beneficiind de fonduri europene de aproape 40 de milioane de euro.
Populiștii, aflați în căutare de capital politic, acuză UE că nu face nimic pentru fermieri și asta nu corespunde adevărului. Noi, europarlamentarii din grupul PPE, o spunem răspicat: este nevoie de un sprijin mult mai consistent”, a adăugat Dan Motreanu.
Europarlamentarul PNL consideră că finanțările europene au fost și rămân inadecvate și insuficiente pentru a compensa pierderile semnificative suferite de fermierii europeni.
Proteste în România și Germania
În România, fermierii protestează începând cu data de 10 ianuarie. Aceștia cer un sprijin guvernamental mai substanțial. În Germania, de asemenea, au loc ample proteste în rândul agricultorilor.
Ei amenință că vor relua protestele cu intensitate sporită în săptămâna următoare, dacă guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz nu revine asupra proiectului de creștere a taxelor pe motorină în sectorul agricol.
Minim 100 de euro/hectar pentru agricultori
La finalul ședinței guvernamentale de joi, 18 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că Guvernul României a decis să acorde o schemă de ajutor de minim 100 de euro/hectar pentru anumiți agricultori.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a dezvăluit deciziile adoptate. Potrivit lui, au fost adoptate mai multe proiecte inițiate de Ministerul Transporturilor și Ministerul Agriculturii.
Aceste inițiative reprezintă rezultatul discuțiilor purtate cu transportatorii și fermierii în decursul ultimei săptămâni.
În ceea ce privește ajustările aduse procedurilor de control prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, Mihai Constantin a subliniat că acestea reflectă rezultatele măsurilor adoptate în colaborare cu mijloacele de măsurare ale autorităților competente din statele membre ale Uniunii Europene. Mai multe puteți afla aici.