Ungaria ar putea primit o lovitură din partea Uniunii Europene
Premierul din Ungaria, Viktor Orban, se opune acestui ajutor. Nemulțumirea autorităților maghiare a venit după ce Comisia Europeană le-a blocat accesul la fondurile de coeziune şi la cele din planul european de relansare post-pandemie.
Amintim că disputa dintre Budapesta și Bruxelles nu este una recenta. Anul trecut, autoritățile maghiare s-au opus faţă de ajutorul de 18 miliarde de euro oferit de blocul comunitar Ucrainei pentru anul în curs. Totuși, a renunțat la veto după un acord cu Bruxelles-ul pentru deblocarea parţială a fondurilor europene ce revin Ungariei.
În schimb, acordul nu a fost pus în aplicare, deoarece autoritățile europene au impus noi condiții și a fost lansată ideea unei soluţii de ocolire a veto-ului ungar.
Bruxelles-ul a luat în vedere o soluție similară
În momentul de față, Bruxelles-ul a luat în vedere o soluție similară. Mai precis, autoritățile europene vor cere celorlalte 26 de state membre ale UE să pună fiecare la dispoziţie propriul pachet de ajutor financiar.
Toate acestea, atunci când sunt însumate, vor forma pachetul cerut iniţial de Comisia Europeană. Este vorba despre o sumă de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, conform Reuters.
„Ungaria riscă să-şi forţeze prea mult norocul. Am prefera să-i avem alături de noi, dar vine un moment când oamenii se satură ca Budapesta să ţină pe toată lumea ostatică. Soluţia ocolitoare este obositoare, dar va trebui să o folosim dacă este nevoie”, a spus un oficial, potrivit sursei menționate.
Un alt oficial a spus că problema banilor pentru Ucraina „va fi rezolvată într-un fel sau altul”. Acesta și-a exprimat certitudinea că Kievul va obţine ajutorul UE. Simultan, statele membre vor găsi o altă cale, dacă „Ungaria devine un obstacol”, a spus oficialul.
„Chestiunea banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul. Kievul va obţine ajutorul UE. Dacă Ungaria devine un obstacol în unanimitatea necesară pentru a-l acorda prin bugetul UE, statele membre vor găsi o altă cale, cum ar fi un acord interguvernamental sau garanţii naţionale”, a spus acesta.
Amintim că parlamentul din Ucraina a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor. Astfel, poate fi observat că mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei.
Conform sursei menționate, Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor.
La rândul lui, ministrul ucrainean de Finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor. Acest lucru ar fi posibil dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar, a spus el.