Uniunea Europeană speră să adopte cea de-a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, a declarat luni șeful diplomației blocului comunitar.
În cadrul unei conferințe de presă la Panama City, acolo unde a efectuat o vizită oficială, șeful diplomației europene a declarat că blocul comunitar speră să reducă exporturile de energie ale Rusiei, pe fondul deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, la data de 24 februarie.
Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii, ar trebui să propună săptămâna aceasta pachetul de sancțiuni UE, printre care s-ar putea număra și un embargo cu privire la achiziționarea de petrol rusesc. Chiar dacă măsura ar afecta destul de mult veniturile Rusiei, statele membre ale Uniunii Europene au păreri diferite cu privire la aceasta, arată Reuters.
Josep Borell a mai spus că speră ca blocul comunitar să poată lua aceste măsuri cu scopul de a limita pe cât de mult posibil importurile. Totuși, el nu a ascuns faptul că nu a existat un acord în acest sens din partea țărilor membre ale blocului comunitar.
„Dar sunt încrezător că, cel puțin în ceea ce privește importurile de petrol, acest acord va fi posibil de acum până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat Josep Borell, cel care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe.
Amintim că CE are două reuniuni programate în viitorul apropiat, una pe data de 10 mai și una pe data de 16 mai.
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni aspre asupra băncilor din Rusia
Uniunea Europeană ar urma să propună un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul lui 2022, însă până atunci vor fi introduse noi sancțiuni aspre asupra importurilor, au declarat câțiva oficial europeni, sub protecția anonimatului, pentru agenția de știri americană Bloomberg.
De asemenea, Uniunea Europeană intenționează ca anumite bănci importante din Belarus și Rusia să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC.
Potrivit sursei citate, noul pachet de sancţiuni economice ar putea include și restricţii dure asupra serviciilor de consultanţă şi de cloud, precum şi asupra achiziţiilor imobiliare.
În prezent, anumite state europene susțin înăsprirea restricţiilor economice în domeniul comerţului maritim şi al porturilor europene.
Amintim faptul că UE şi-a setat un obiectiv clar: blocul comunitar îşi va reduce dependenţa de petrolul şi gazul natural din Rusia cu două treimi până la finalul lui 2022.