UE va achiziționa peste 100 de mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Câte ajung în România?

Alexandru Rafila

Sursă: INQUAM Photos, Ilona Andrei

Comisarul european pentru Sănătate a transmis recent că UE a semnat un acord pentru achiziția a peste 100 de mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.

UE va achiziționa peste 100 de mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Se întâmplă până la finalul lunii iunie

În acest context, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a explicat că 110 mii de doze de vaccin vor fi livrate de producătorul danez Bavarian Nordic până la sfârșitul lunii iunie.

De asemenea, oficialul european a explicat că dozele sunt cumpărate din fonduri europene și vor fi livrate statelor din UE, proporțional cu populația. Trebuie menționat că prioritate la distribuirea dozelor de vaccin vor avea țările cu cele mai urgente nevoi, respectiv unde se înregistrează cele mai multe îmbolnăviri, conform informațiilor transmise de reuters.com.

Cunoscut în Europa sub denumirea Imvanex, vaccinul este cel administrat în cazul variolei obișnuite. Totuși, nu este autorizat încă în UE împotriva variolei maimuței. Chiar și așa, serul îi protejează pe oameni și de acest virus, a menționat comisarul european pentru Sănătate.

României îi vor reveni 2500 de doze de vaccin

Totodată, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus luni că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, în momentul în care Comisia Europeană va finaliza achiziția.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și exista doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul Sănătății răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Amintim că UE pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, potrivit informațiilor transmise anterior de Comisia Europeană.

Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) „cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva varilei maimuţei”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker.

Datele centralizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la data de 8 iunie arată că 1.285 de cazuri de infectare cu virusului variolei maimuței au fost raportate în țările non-endemice. Cele mai multe au fost înregistrate în Marea Britanie (321), Spania (259), Portugalia (191), Germania (113), Canada (110).

Imvanex, produs de laboratorul Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a treia (viu care nu se replică în organismul uman) autorizat în UE din 2013, indicat împotriva variolei la adulţi.