UE va aloca 120 mil. euro pentru dezvoltarea de Wi-Fi gratuit

Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord pentru a ajuta municipalităţile să ofere Wi-Fi gratuit în locurile publice precum parcuri, biblioteci sau spitale din întreaga Europă, a anunţat marţi Executivul comunitar, transmite AFP.

Acordul politic convenit între negociatorii europeni include un angajament al celor trei instituţii pentru ca o sumă de 120 de milioane de euro să fie alocată pentru finanţarea de echipamente pentru Wi-Fi gratuit în 6.000 până la 8.000 de muncipalităţi din toate statele membre. 

"Autorităţile publice locale care vor dori să ofere o conexiune Wi-Fi în zonele unde o ofertă publică sau privată similară nu există vor putea face o cerere de finanţare printr-un proces simplu şi non-birocratic. Sursele specifice de finanţare vor fi finalizate cu ocazia discuţiilor în curs cu privire la revizuirea programului financiar multianual", se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

Acest acord vine în urma unei propuneri a preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care în luna septembrie 2016, în discursul său cu privire la starea Uniunii, a propus ca până în 2020 fiecare oraş european să aibă acces la Wi-Fi gratuit în jurul principalelor obiective publice. 

Comisia Europeană a propus marţi un proiect de buget pe 2018 cu angajamente în valoare de 161 miliarde de euro pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, precum şi pentru stimularea creşterii economice şi a investiţiilor strategice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

Având la bază acţiunile întreprinse deja în anii anteriori, bugetul de anul viitor al UE va aborda în continuare în mod eficace problema migraţiei, atât în interiorul, cât şi în afara UE. Îmbunătăţirea raportării va spori concentrarea pe rezultatele concrete care vor fi obţinute datorită finanţării alocate de UE. 

"Dorim ca pe baza acestui buget să asigurăm un echilibru corect între respectarea angajamentelor asumate cu privire la programele de importanţă majoră ale UE, pe de o parte, şi abordarea noilor provocări, pe de altă parte, consolidând în acelaşi timp valoarea adaugată a UE. Vrem să ne asigurăm că tot mai mulţi tineri europeni vor avea posibilitatea sa îşi găsească un loc de muncă şi că se vor realiza tot mai multe investiţii concrete. Obţinerea unor rezultate concrete şi producerea unor schimbări de natură să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni reprezintă în continuare motorul care pune în mişcare toate acţiunile UE", a declarat comisarul Günther H. Oettinger, responsabil de buget şi resurse umane. 

AGERPRES