UE va aproba preluarea LinkedIn de către Microsoft

Autorităţile europene din domeniul concurenţei se pregătesc să aprobe, cu anumite condiţii, tranzacţia în valoare de 26 miliarde de dolari în urma căreia gigantul american Microsoft va prelua reţeaua de socializare pentru carieră LinkedIn, au declarat, miercuri, pentru Reuters, mai multe surse din apropierea acestui dosar.

În schimbul aprobării de către UE, grupul Microsoft va face unele modificări minore la concesiile pe care le-a trimis săptămâna trecută Bruxellesului, după o serie de consultări cu rivalii şi clienţii săi, au precizat sursele. 

Anunţată în luna iunie a acestui an, preluarea LinkedIn constituie cea mai mare achiziţie încheiată vreodată de Microsoft şi va permite producătorului de software să îşi consolideze oferta de servicii pentru companii prin adăugarea de servicii de vânzări, marketing şi recrutare. 

Înfiinţată în 2003, LinkedIn are aproximativ 433 de milioane de utilizatori la nivel mondial, care pot reprezenta o potenţială conexiune pentru extinderea afacerii şi în alte regiuni. 

Microsoft are destui bani să cumpere LinkedIn de patru ori. Totuşi, gigantul american a ales să se împrumute pentru a face cea mai mare achiziţie din istoria companiei.

Unul dintre motivele evidente pentru această decizie este evitarea plăţii unei taxe de 35% pe repatrierea activelor. Însă acesta nu este singurul motiv, scria Bloomberg în vară.

Deşi este adevărat că Microsoft are rezerve de peste 100 de miliarde de dolari cash, cea mai mare parte din această sumă este depozitată peste hotare. Repatrierea banilor sau orice tentativă de a-i folosi pentru a face tranzacţia de 26,2 miliarde de dolari anunţată luni ar genera o taxă, care ar putea ajunge la 35% din sumă.

Totuşi, costurile de repatriere nu sunt singurul motiv pentru care Microsoft a decis să se împrumute pentru a-şi finanţa achiziţia. Prin împrumut, compania poate deduce cheltuielile cu dobânda, ceea ce va reduce masiv viitoare taxe pe care trebuie să le plătească guvernului federal.

Astfel, prin finanţarea achiziţiei prin datorie, Microsoft ar putea să elimine, legal, aproximativ 9 miliarde de dolari de taxe pe care ar trebui să le plătească anul acesta, şi să economisească mai multe milioane de dolari în anii care urmează folosind deduceri de dobânzi şi venit impozabil.

"Este o lume ciudată când o companie care este inundată de cash alege să facă o achiziţie prin datorie pentru că nu doreşte să plătească taxe", a spus Robert McIntyre, director executiv al Citizens for Tax Justice din SUA.

După ce şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona LinkedIn pentru 26,2 miliarde de dolari, CFO-ul Microsoft, Amy Hood, a spus că finanţarea achiziţiei se va face în cea mai mare parte prin datorie, fără să divulge însă ce sumă va reprezenta împrumutul.

AGERPRES