UE va da ordin. România, obligată să taxeze. Bani în plus pentru ce valorează sub 750 de lei

romania ue uniunea europeana harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană pregătește taxe vamale pentru colete sub 150 de euro (aproximativ 750 de lei), afectând direct comenzile online din Asia. Va fi un impact major asupra comenzilor de pe site-uri precum Shein și Temu.

Uniunea Europeană intenționează să reglementeze piața online prin introducerea unor taxe vamale pentru coletele ce provin din Asia, având o valoare mai mică de 150 de euro.

Această decizie ar putea afecta semnificativ clienții platformelor populare precum Shein și Temu. Cumpărăturile de pe aceste site-uri sunt apreciate pentru prețurile reduse și diversitatea produselor.

Creșterea popularității platformelor asiatice în Uniunea Europeană

În ultimii ani, site-urile de profil care vând haine și obiecte decorative din China, precum Shein și Temu, au înregistrat o creștere semnificativă a popularității în Europa. Numărul de colete expediate din Asia a ajuns la două miliarde anul trecut, semn al unei cereri crescânde din partea consumatorilor europeni.

„Dacă până acum coletele ce nu depășeau suma de 150 de euro erau scutite de taxă vamală, ei bine acum acest lucru s-ar putea schimba și s-ar putea introduce o nouă taxă între 4 și 17%”, potrivit unui reportaj Digi24.

SURSA FOTO: Dreamstime

Opinie din partea consumatorilor români

Măsura planificată a stârnit reacții diverse printre clienții români ai acestor platforme. Aryana, o tânără de 27 de ani din Timișoara, pasionată de modă și clientă fidelă a site-urilor asiatice, spune:

„Într-adevăr nu sunt neapărat cele mai calitative, dar ca obiecte decorative, chiar și unele haine sunt ok, sunt purtabile.”

În ciuda calității variabile a produselor, prețurile mici și diversitatea continuă să atragă mulți clienți.

„- Sunt chestii faine, comand destul de des. – Crezi că o poți suporta taxa asta? – Da”, adaugă o altă tânără, întrebată despre impactul noilor taxe.

O altă clientă subliniază importanța menținerii produselor accesibile.

„Nu mi s-au părut neapărat calitative produsele. Cred că ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea.”

Probleme de mediu și sustenabilitate

Pe lângă problema economică, autoritățile europene atrag atenția asupra impactului negativ asupra mediului, cauzat de fabricarea și transportul acestor produse.

Andreea Iager Tako, fondator al unei platforme sustenabile, susține că:

„Cred că unde trebuie să lucrăm este sistemic începând de la educație până la felul în care noi ca și consumatori în primul rând ne simțim responsabili față de fiecare achiziție, ne uităm un pic la ce lăsăm în urmă”.

Decizia Comisiei Europene

Parlamentul European a dat deja undă verde proiectului care prevede introducerea noilor taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro.

Următorul pas va fi votarea oficială a proiectului, iar implementarea sa ar putea începe în curând. Măsura are scopul de a proteja producătorii locali europeni, care întâmpină dificultăți în competiția cu produsele ieftine importate din Asia.