UE va da ordin țărilor membre. Se schimbă regulile privind mâncarea: Dezvoltăm o nouă viziune

alegeri europarlamentare

SURSA FOTO: Dreamstime

UE va da noi ordine în următoarea perioadă. Comisiei Europene i s-a cerut să reformeze subvențiile agricole astfel încât să sprijine fermierii defavorizați. Iată care sunt recomandările pentru conducerea Uniunii privind agricultura şi alimentaţia în ţările membre, de care Ursula von der Leyen a garantat că va ţine cont.

Subvențiile agricole trebuie să sprijine fermierii defavorizați

Un raport elaborat de un grup de experți și publicat în septembrie recomandă Comisiei Europene să reformeze subvențiile agricole pentru a oferi un sprijin mai adecvat fermierilor defavorizați, celor cu exploatații mici și celor care se confruntă cu dificultăți.

Această recomandare vine ca răspuns la preocupările exprimate în cadrul recentelor proteste de amploare ale fermierilor europeni.

„Este nevoie de acţiuni rapide şi curajoase la toate nivelele, pentru a răspunde la multiplele crize agricole şi de mediu”, se arată în raportul final al „Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE”, predat miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

SURSA FOTO: Dreamstime

Recomandările de care conducerea UE ar trebuie să ţină acum cont

Raportul oferă o evaluare detaliată a provocărilor și oportunităților din sectorul agricol, însoțită de un set de recomandări.

Printre acestea se numără direcționarea subvențiilor din cadrul Politicii Agricole Comune către „fermierii care au cea mai mare nevoie” de ajutor, ținând cont de veniturile acestora, și abandonarea sistemului actual care alocă subvenții pe baza mărimii suprafeței de teren.

Anunțat de președintele Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2023 și lansat în ianuarie 2024, „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE” a reunit 29 de părți interesate cheie din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic. Scopul acestui dialog a fost să dezvolte o înțelegere și o viziune comună pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale Uniunii Europene.

„Comisia va analiza cu atenţie ideile acestora. Dorim cu toţii un sector alimentar şi agricol prosper pe întregul nostru continent, care să recompenseze fermierii, cetăţenii şi patrimoniul natural preţios.

Prin acest raport, avem o bază foarte solidă pentru dezvoltarea unei noi viziuni privind alimentaţia şi agricultura în Europa”, a declarat Ursula von der Leyen.

Planul final al Comisiei va veni în primele 100 de zile ale noului mandat

Nemulțumiți de creșterea birocrației și de reducerea veniturilor, fermierii europeni au organizat proteste extinse în lunile premergătoare alegerilor europarlamentare. Aceștia au manifestat în fața principalelor instituții europene de la Bruxelles, inclusiv printr-o blocadă cu tractoare.

Sugestiile grupului de experți, condus de profesorul Peter Strohschneider, vor influența modul în care Comisia Europeană dezvoltă viziunea sa asupra agriculturii și alimentației. Această viziune urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al președintei von der Leyen.