UE va decide majorarea capacităţii de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiară

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană ar trebui să ajungă luni la un acord privind Mecanismul European de Stabilitate (ESM) şi majorarea capacităţii efective de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, transmite Reuters.

La 1 ianuarie 2013, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va înlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiară (EFSF), care are la dispoziţie fonduri în valoare de 440 miliarde de euro pentru sprijinirea statelor europene aflate în dificultate financiară.

‘Sunt încrezător … că vom finaliza Tratatul privind Mecanismul European de Stabilitate şi vom decide majorarea capacităţii efective de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiară’ le-a declarat Olli Rehn reporterilor înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană.

De asemenea, oficialul european a afirmat că este încrezător în adoptarea programului de austeritate şi a reformelor de către Parlamentul Greciei, pentru a asigura acordarea următoarei tranşe din pachetul de asistenţă financiară de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI.

‘Sunt sigur că Grecia va reuşi să adopte deciziile necesare, deoarece alternativa este mult mai gravă pentru Grecia, intrarea în incapacitate de plată este mult mai gravă pentru Grecia’, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare.

Miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au decis în noaptea de duminică spre luni amânarea unei decizii finale privind achitarea tranşei de 12 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din împrumutul acordat Greciei, spunând că întâi Atena va trebui să adopte măsuri dure de austeritate.

De asemenea, oficialii europeni au anunţat că eliberarea noii tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE şi FMI va fi realizată până în jumătatea lunii iulie. Grecia a anunţat că are nevoie de aceşti bani pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Dar, păstrând presiunea asupra Atenei, unde creşte opoziţia faţă de noi măsuri de austeritate, miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au insistat că acordarea următoarei tranşe va depinde de adoptarea de către Parlamentul Greciei a legislaţiei privind reformele fiscale şi vânzarea activelor de stat.
SURSA: Agerpres