UE va investi 602 milioane de euro în infrastructura energetică. Sunt vizate opt proiecte transfrontaliere

Sursă: Dreamstime

Autoritățile europene plănuiesc să investească 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică. Scopul investiției este atingerea obiectivelor stabilite în planul REPowerEU și în Pactul verde european.

UE va investi 602 milioane de euro în infrastructura energetică. Sunt vizate opt proiecte transfrontaliere

Așadar, investiția se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, conform informațiilor transmise de Comisia Europeană într-un comunicat.

Aceste fonduri vor finanța proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind rețelele electrice inteligente), rețelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum și pentru un terminal GNL offshore.

Fondurile sunt împărțite între nouă state membre (Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Italia, Austria, Polonia, România și Slovenia) și Tunisia.

„Îmbunătățirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiție prealabilă pentru o tranziție către o energie curată, deoarece acestea consolidează piața noastră comună a energiei și facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în rețea. Reziliența infrastructurii energetice este, de asemenea, esențială pentru securitatea aprovizionării UE și pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a explicat comisarul pentru energie Kadri Simson.

Comisia Europeană va aloca 2,14 miliarde de euro pentru o tranziție climatică justă în România

În altă ordine de idei, Comisia Europeană a anunțat aprobarea Planului teritorial pentru o tranziție justă al României prin care țara noastră urmează să primească 2,14 miliarde de euro din Fondul European al Tranziției Juste, potrivit informațiilor transmise anterior de europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

„Comisia Europeană anunță aprobarea Planului teritorial pentru o tranziție justă al României prin care țara noastră primește 2,14 miliarde de euro din Fondul European al Tranziției Juste. Acești bani vor fi folosiți pentru a ajuta locuitorii din Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, acestea fiind județele din România care în prezent au cea mai mare nevoie de sprijin pentru a trece la o economie mai prietenoasă cu mediul.

Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai ușor tranziția spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite și mai prietenoase cu mediul.

Ca raportor pe avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, am cerut și obținut o creștere a Fondului Tranziției Juste de la 7,5 la 17,5 miliarde de euro, în urma unei alocări suplimentare de 10 miliarde de euro, bani care provin din Planul European de Redresare. Astfel, am reușit să cresc alocarea financiară pentru cele 6 județe ale României.

Mă bucur să văd acum că aceste fonduri vor fi în curând disponibile și folosite acolo unde este cea mai mare nevoie de acestea”, a scris eurodeputatul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.