Setul de instrumente – denumite colectiv Defend-EU – ar permite blocului comunitar „să catalogheze, să coordoneze şi să stimuleze dezvoltarea, achiziţia şi deţinerea în comun de-a lungul întregului ciclu de viaţă al echipamentelor militare”, se arată în documentul citat.
Propunerile, care ar putea fi prezentate miniștrilor încă de săptămâna viitoare, includ un nou vehicul în afara bugetului obișnuit care ar canaliza contribuțiile statelor membre în domeniul apărării pe bază de voluntariat.
UE propune, de asemenea, ridicarea excluderilor actuale ale Băncii Europene de Investiții privind proiectele de apărare și, pe termen lung, crearea unei noi entități comune de achiziții publice, relatează Bloomberg.
Propunerile ar putea fi benefice și pentru NATO
Raportul afirmă că propunerile ar fi la fel de benefice și pentru NATO, care rămâne piatra de temelie a apărării colective europene, iar prioritățile sale se potrivesc cu cele ale alianței militare.
„Inițiativele UE de a promova cooperarea în domeniul apărării contribuie, de asemenea, la consolidarea unei repartizări transatlantice mai echitabile a sarcinilor și la o contribuție europeană mai eficientă în cadrul NATO”, se arată în document.
Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat dramatic peisajul de securitate al Europei, cu implicații semnificative pentru apărarea blocului. Statele membre au anunțat creșteri substanțiale ale bugetelor lor de apărare de aproape 200 de miliarde de euro (208 miliarde de dolari) în următorii ani, se arată în document.
Cu toate acestea, războiul din Ucraina a scos la iveală, de asemenea, ani de zile de cheltuieli insuficiente și lacune în capacitățile Europei.
Unde a eșuat UE?
Raportul enumeră unele dintre aceste lacune cheie în materie de apărare, printre care:
- Sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă
- Capacități de luptă maritime, terestre și aeriene, inclusiv submarine, tancuri de luptă, artilerie, drone, avioane și realimentare în aer
- Stocuri de muniții, rachete, piese de schimb și alte componente
- Conectivitate securizată prin satelit și apărare cibernetică
Războiul din Ucraina a avut un impact major
Propunerile includ, de asemenea, o schemă unică de rambursare a solidarității UE pentru achiziții comune, pentru a ajuta națiunile care au ajutat cel mai mult Ucraina să își refacă stocurile cu bunuri europene, precum și recomandări pentru o mai bună concentrare a mecanismelor și stimulentelor existente pentru a stimula capacitatea industrială a blocului, inclusiv accesul la componente-cheie.
Statele membre ar putea fi nevoite să poarte o discuție mai amplă despre consecințele pe care războiul din Ucraina le-a avut asupra planurilor de cheltuieli și a priorităților blocului, se mai arată în document.
Documentul este încă un proiect și poate suferi modificări înainte de a fi finalizat, iar propunerile au nevoie, de asemenea, de sprijinul statelor membre.