Consiliul European încearcă să saboteze Ungaria?
Ce vrea Consiliul European de la Ungaria? Luni, „Financial Times” a dezvăluit un document al Consiliului European, care scoate la iveală vulnerabilitățile economiei maghiare.
Budapesta a caracterizat acest act ca o presiune exercitată de Uniunea Europeană. Acțiunea vine cu trei zile înainte de un summit extraordinar care are ca miză sprijinul pentru Ucraina, pe care premierul ungar, Viktor Orbán, îl blochează încă.
Amintim că, la summitul din decembrie 2023, Viktor Orban a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în perioada 2024-2027. El s-a folosit în acest scop de dreptul de veto.
A doua zi, Orban a recunoscut că viza obținerea întregii sume de 20 de miliarde de euro din fonduri europene, pe care Comisia le refuza guvernului ungar din cauza problemelor legate de statul de drept.
Potrivit informațiilor publicate de FT, documentul confidențial dezvăluie posibile tactici de perturbare a economiei maghiare.
Acestea ar urma să fie puse în practică în cazul în care Budapesta persistă în folosirea dreptului de veto. Aceste strategii ar viza deprecierea monedei ungare și diminuarea încrederii investitorilor.
Uniunea Europeană are o altă interpretare pentru acest document
UE respinge această interpretare dată de jurnaliștii FT. Potrivit oficialilor europeni, documentul se referă strict la bugetul UE și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Ei susțin că documentul nu constituie un plan specific privind Ungaria.
O sursă oficială europeană a asigurat că este doar o notă informativă întocmită de secretariatul Consiliului, pe propria răspundere. Sursa susține că documentul descrie doar situația curentă a economiei din Ungaria.
Documentul menționat nu reflectă etapa actuală a negocierilor pentru bugetul multianual al UE.
Conform unei surse oficiale europene, nota nu conține niciun plan specific referitor la bugetul UE și cele 50 de miliarde de euro, niciun plan specific legat de Ungaria.
Conform sursei menționate, negocierile sunt în desfășurare și au avut mereu ca obiectiv găsirea unui compromis care să fie acceptat de toate statele membre ale Uniunii Europene.
„Negocierile dintre șerpași și liderii UE se bazează pe principiile dialogului, consultării și compromisului în interesul tuturor”, au asigurat sursele din cadrul UE.
János Bóka a denunțat „șantajul” UE
Cu toate acestea, un asociat al lui Viktor Orban a acuzat „șantajul” din partea UE. El a transmis acest mesaj prin intermediul rețelei X. În ciuda acestul lucru, Budapesta pare să fie dispusă acum să exploreze opțiuni de compromis.
Sâmbătă, ministrul maghiar pentru afaceri europene, János Bóka, a sugerat că Ungaria este acum dispusă să utilizeze bugetul UE pentru asistență către Ucraina.
Mai mult, Ungaria ar fi pregătită și să exploreze posibilitatea de a contracta un nou împrumut comun, cu condiția ca Budapesta să păstreze opțiunea de a-și revoca decizia, ulterior.
Această declarație reprezintă o amenințare la adresa stabilității și previzibilității ajutorului destinat Ucrainei, fiind considerată inacceptabilă de către numeroase state membre.