Uniunea Europeană vrea să schimbe tot ce știam despre păsări și porci. Blocul comunitar urmează să permite utilizarea unui anumit tip de proteine ca nutreţ pentru păsări şi porci. Această decizie ar putea da un impuls semnificativ unei industrii care se află într-un stadiu incipient.
Uniunea Europeană urmează să permită utilizarea proteinelor obţinute din insecte ca nutreţ pentru păsări şi porci, transmite Bloomberg. Statele membre ale blocului comunitar au aprobat această propunere. Confirmarea a venit din partea unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Parlamentul European şi Consiliul European examinează acum măsura şi ar urma să finalizeze lucrările la începutul lunii august.
Insectele ar putea deveni o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai redus asupra mediului înconjurător şi a valorii nutriţionale ridicate, ceea ce a atras atenţia unor giganţi din industria agro-alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA. Potrivit firmei de consultanţă Arcluster Pte., creşterea insectelor în ferme va înregistra un salt de zece ori, depăşind o valoare de 4,1 miliarde de dolari la nivel global în 2025.
Cea mai mare parte din cerere va veni din sectorul creşterii animalelor, deşi până la 10% din producţia de insecte a Europei ar putea merge spre consumul uman, susţine International Platform of Insects for Food and Feed.
Ce presupune această decizie
Utilizarea proteinelor din insecte ca nutreţ pentru pui şi porci reprezintă o inversare parţială a unui embargou introdus în 2001, pe fondul îngrijorărilor provocate de boala vacii nebune (BSE), o boală care a provocat peste 175 de decese în Marea Britanie după ce s-a răspândit de la vite la oameni.
Potrivit Comisiei Europene, modificările vor permite de asemenea şi ca unele proteine animale procesate să fie folosite ca nutreţ pentru hrana păsărilor şi porcilor.
Purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Bloomberg, a spus că nu există îngrijorări cu privire la relaxarea regulilor, având în vedere opinia venită de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). În plus, interdicţiile cu privire la hrănirea şeptelului cu animale din aceeaşi specie, şi cea privind folosirea de proteine animale ca nutreţ pentru vaci şi oi, vor rămâne în vigoare.
Sursă foto: INQUAM Photos, Alberto Groşescu