Miniştrii pentru locuinţe din statele Uniunii Europene au agreat la reuniunea informală de la Toledo să sprijine politicile de reformare şi renovare a locuinţelor existente pentru a ajunge la relansarea economiilor, pentru a crea noi locuri de muncă şi îmbunătăţi eficienţa energetică şi integrarea socială, informează preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
Potrivit comunicatului final al primei dezbateri, miniştrii europeni propun executivului comunitar ca locuinţele să contribuie la eficienţa energetică, şi în aceeaşi măsură să o facă reformarea şi renovarea locuinţelor deja existente. Ministrul spaniol al locuinţei, Beatriz Corredor, a anunţat că aceste propuneri sunt fundamentale, atâta vreme cât UE trebuie să-şi respecte obiectivele enunţate în legătură cu schimbările climatice, relansarea economiei şi incluziunea socială.
De altfel, renovarea locuinţelor se încadrează în Strategia Europa 2020 a UE, pentru că sprijină „o nouă economie durabilă şi ecologică, care aduce la baza dezvoltării durabile inovarea, cunoaşterea şi mai buna folosire a resurselor”.
Renovarea locuinţelor generează locuri de muncă
Beatriz Corredor susţine că renovarea locuinţelor poate genera multe locuri de muncă, de vreme ce acum „rata creării de locuri de muncă este mult mai mare (în acest sector, n.r.) decât cea înregistrată în sectorul noilor construcţii (…) şi generează activitate în industriile complementare, întărind productivitatea şi concurenţa din sector”.
Dintr-un raport asupra renovării locuinţelor, făcut în statele UE, reiese faptul că acestea au ajuns la un consens amplu în ceea ce priveşte această politică urbanistică. Între 60% şi 90% dintre ţările Uniunii includ norme asemănătoare în politicile de reformare şi renovare a locuinţelor, 90% prezintă reguli specifice pentru eficienţa energetică, 80% fac referinţă la nevoie uşurării accesibilităţii în clădiri, iar 50% iau în consideraţie şi aspectul reînnoirii integrate a oraşelor. De asemenea, majoritatea statelor UE indică faptul că renovarea locuinţelor generează locuri de muncă, şi mai ales mână de lucru profesionistă şi specializată.
Pe de altă parte, Beatriz Corredor a mai semnalat faptul că îmbunătăţirea indicilor eficienţei energetice este legată nu numai de lipsa cheltuielilor, ci implică de fapt şi o economisire de până la 40% la factura pentru energie din fiecare cămin, mai ales prin mai buna izolare a faţadelor clădirilor. De altfel, obiectivul UE pentru 2020 este construcţia de clădiri cu ‘contaminare zero’, şi un consum de energie practic inexistent.
SURSA: Agerpres