Uniunea Europeană vrea să renunțe la acordul cu Rusia pentru gaze

Potrivit unui acord de tranzit pe cinci ani convenit între Rusia și Ucraina, gazele naturale sunt exportate spre Europa prin intermediul Ucrainei, iar Rusia plătește Ucrainei pentru utilizarea rețelei sale de conducte de gaz. Ucraina a anunțat deja că nu va iniția discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.

Kadri Simson a subliniat că analizele efectuate de Uniunea Europeană arată că țările deservite de această rută de tranzit a gazelor, printre care se numără Austria, Italia și Slovacia, vor putea să-și asigure aprovizionarea din surse alternative.

„Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de gaze cu Rusia, care va expira la sfârșitul acestui an”, le-a spus aceasta membrilor unei comisii din Parlamentul European, potrivit Reuters.

„Pe baza analizelor noastre preliminare, există soluţii alternative pentru aprovizionarea acestor ţări care primesc în continuare anumite cantităţi de gaze via ruta ucraineană”, a adăugat ea.

Europa vrea să reducă importurile de gaz rusesc pe fondul războiului din Ucraina

Europa își propune să reducă dependența de importurile de gaze naturale rusești în urma conflictului din Ucraina.

Conform datelor S&P Global Commodity Insights, Europa primește aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin conductele din Ucraina. În comparație, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, Rusia furniza Europei 155 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Analiștii estimează că încheierea acordului privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina ar putea duce la o creștere ușoară a prețurilor gazelor în Europa. Nu ar afecta însă semnificativ securitatea energetică a Europei.

Statele membre ale UE au făcut investiții semnificative în gaze naturale lichefiate și în surse de energie regenerabilă. Scopul a fost reducerea dependenței de livrările de energie din Rusia. Un alt factor care a contribuit la reducerea dependenței de Rusia a fost scăderea semnificativă a cererii de gaze. Aceasta a fost cauzată, parțial, de activitatea redusă din sectorul industrial.

gaz rusia-europa
Rusia, UE, gaze; SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a amânat un proiect extrem de important

Amintim că Moscova poartă discuții pentru construirea unei noi conducte care ar urma să transporte anual 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze din nordul Rusiei în China, prin Mongolia. Această cantitate este aproape de nivelul transportat prin gazoductul Nord Stream 1, care a suferit avarii în 2022.

Gazprom, care va gestiona operațiunile pentru Power of Siberia-2, a comunicat că intenționează să înceapă livrările de gaze până în anul 2030. Dar acordul privind aspectele-cheie, inclusiv prețul, rămâne dificil de realizat. Mai multe puteți afla aici.