UE vrea un control internaţional asupra Internetului

Uniunea Europeană vrea ca entitatea care gestionează traficul pe Internet, organism aflat sub controlul guvernului american, să fie privatizată şi plasată sub supervizare internaţională, transmite Bloomberg. Internetul are 1,5 miliarde utilizatori, dintre care 300 de milioane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană a dat azi publicităţii un comunicat în care cere ca în viitor guvernanţa Internetului să reflecte natura sa globală. Autoritatea ICANN ex

Uniunea Europeană vrea ca entitatea care gestionează traficul pe Internet, organism aflat sub controlul guvernului american, să fie privatizată şi plasată sub supervizare internaţională, transmite Bloomberg.

Internetul are 1,5 miliarde utilizatori, dintre care 300 de milioane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană a dat azi publicităţii un comunicat în care cere ca în viitor guvernanţa Internetului să reflecte natura sa globală.

Autoritatea ICANN expiră în septembrie

Acordul care oferă Departamentului american al Comerţului controlul asupra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) expiră la data de 30 septembrie. ICANN, o companie non-profit cu sediul la Marina del Ray, California, a fost creată în anul 1998 pentru a superviza serverele care gestionează bazele de date şi domeniile de Internet.

Comisarul european al Telecomunicaţiilor, Viviane Reding, a apreciat că ICANN se apropie de un „punct istoric” şi a apreciat că este timpul ca această entitate să devină „o organizaţie complet independentă, responsabilă în faţa comunităţii Internet din întreaga lume”.

Parlamentarii americani susţin supervizarea de către SUA

Presiunile de la UE vin în contextul în care ICANN demarează pe data de 21 iunie, la Sydney, o reuniune pentru a discuta adăugarea de noi domenii de Internet. La rândul său, Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a organizat pe data de 4 iunie o audiere pe tema supervizării SUA asupra ICANN. Parlamentarii americani, atât republicanii cât şi democraţii, au declarat că sunt în favoarea menţinerii supervizării SUA.

SURSA: Agerpres