"Acesta este un pas important în activitatea noastră comună de integrare cu partenerii noştri cei mai apropiaţi" Belarus şi Kazahstan, a subliniat şeful statului rus, amintind că Uniunea Economică Eurasiatică ar urma să înceapă să funcţioneze la 1 ianuarie 2015.
Cele două camere ale Adunării Federale – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) – au ratificat deja acordul, iar promulgarea acestuia de către preşedintele rus încheie practic procesul ratificării de către partea rusă.
Referitor la trecerea la alte valute decât dolarul în relaţiile comerciale externe ale Rusiei, preşedintele Putin a amintit că recent compania Gazprom a efectuat deja primele livrări de probă în China contra ruble.
"Pe viitor, intenţionăm să utilizăm activ valutele naţionale în comerţul cu resurse energetice, precum şi în efectuarea altor plăţi externe atât cu Republica Chineză, cât şi cu alţi parteneri", a afirmat liderul rus, evocând că un mecanism în acest sens a fost creat în cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).
"Vedem în utilizarea monedelor naţionale un mecanism serios pentru reducerea riscurilor, noi oportunităţi pentru participanţii la viaţa economică", a spus preşedintele rus.
La începutul lunii august, Banca Centrală a Rusiei şi Banca Populară Chineză au convenit asupra unui proiect de acord privind schimbul de active în ruble şi yuani.
Companii de stat ruse, precum Gazprom şi Corporaţia unificată în domeniul construcţiei de vase maritime şi-au declarat disponibilitatea de a trece la operaţiuni în yuani.
Ministrul adjunct de finanţe rus Aleksei Moiseev a declarat în septembrie că dacă China va elimina restricţiile privind tranzacţiile în valută pentru operatorii din Rusia, cele două ţări vor putea efectua aproximativ jumătate din comerţul lor bilateral în yuani şi ruble. "Potenţialul e enorm. Cred că până la 50% din comerţul nostru poate fi efectuat în monedă naţională", a declarat acesta pentru TASS.
AGERPRES