"Parteneriatul de colaborare (a UGIR 1903 – n. r.) cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este benefic mediului de afaceri, având în vedere rezolvarea disputelor în tribunal. Cei care au scris noul Cod de procedură civilă au neglijat să spună nişte limite la procedura recuzării şi s-a ajuns, astfel, la nişte termene, iar obţinerea unei sentinţe durează chiar ani de zile. Am întâlnit cazuri în care un complet (de judecată – n. r.) e refuzat de 20 de ori", a spus Opran.
Uniunea Generală a Industriaşilor din România – UGIR 1903 a semnat un parteneriat de colaborare cu Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, care are drept scop cooperarea şi dezvoltarea mediului de afaceri.
"Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat oferă companiilor o serie de avantaje comparativ cu instanţa de judecată: rapiditate în soluţionarea litigiilor, costuri reduse, confidenţialitate, o procedură flexibilă, posibilitatea ca părţile să-şi aleagă arbitrul, personal cu înaltă calificare şi o hotărâre arbitrală definitivă, cu aceeaşi putere executorie şi forţă probantă ca o hotărâre judecătorească", a precizat preşedintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, Rodica Vlaicu.
În prezent, Tribunalul dispune de 50 de arbitri profesionişti care pot soluţiona aproape orice tip de litigiu. În prezent, Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat acoperă zonele Bucureşti, Dâmboviţa, Sibiu, Caraş – Severin, Prahova şi Argeş.
"În ţările dezvoltate din UE, arbitrajul şi medierea, în general căile alternative de mediere a conflictelor, sunt regula. Foarte rar, părţile implicate într-un litigiu ajung pe rolul unei instanţe clasice. Orice mare companie care se respectă preferă o cale alternativă. Faţă de Curtea de Arbitraj care funcţionează pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, noi venim cu două noutăţi. Arbitrii care funcţionează în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt arbitri de profesie. Arbitrii care funcţionează în cadrul instituţiei de pe lângă CCIR au alte profesii şi, ocazional, sunt numiţi arbitri. De asemenea, noi avem posibilitatea să judecăm orice litigiu civil, nu numai pe cele comerciale", a spus Rodica Vlaicu.
AGERPRES