Pentru că nu deţine o casă, o maşină sau măcar un ceas, în ciuda faptului că averea lui este estimată la aproape două miliarde de euro, proprietarul lanţului de fast-food Burger King şi-a câştigat porecla de "miliardarul vagabond".
Cu o avere personală de 1,8 miliarde de euro, Nicolas Berggruen ar putea locui într-o casă de lux, dar miliardarul de 50 de ani refuză să cumpere sau să închirieze o casă, nu deţine o maşină sau măcar un ceas, iar puţinele lucruri pe care le are le poate transporta cu uşurinţă într-o pungă de hârtie.
În schimb, îşi petrece viaţa în hoteluri de lux, întrucât călătoreşte în jurul lumii, uneori chiar şi în 14 oraşe într-o lună, în căutarea de noi companii pe care să le adauge portofoliului său impresionant.
Schimbarea din viaţa lui s-a petrecut în urmă cu 12 ani, deşi Berggruen nu a spus niciodată ce l-a determinat să ia acea decizie. Atunci, el a promis să doneze cea mai mare din averea sa şi şi-a vândut locuinţa din New York şi insula privată din apropiere de Miami, spunând că a petrecut dintotdeauna mai mult timp în hoteluri, aşa că i s-a părut mai uşor să facă acest pas. "Nu sunt ataşat de bunurile materiale. Deţin puţine lucruri. Din fericire, ca bărbat nu ai nevoie de prea multe…câteva hârtii, cărţi, tricouri şi pulovere. Încap în ceva micuţ, o pungă de hârtie, aşa că e foarte comod", a declarat el pentru Daily Mirror.
El este de părere că alţii achiziţionează bunuri de lux pentru a se simţi "umani". "Am simţit că sunt posedat de bunuri. Să trăieşti într-un mediu grandios pentru a-ţi arăta ţie şi altora că ai avere, nu are niciun farmec. Tot ceea ce deţin are caracter temporar, din moment ce ne aflăm aici pentru o scurtă perioadă de timp. Ceea ce facem şi producem, acţiunile noastre sunt cele care vor rezista pentru totdeauna. Asta este adevărata valoare", este credinţa lui Berggruen.
Povestea unui miliardar atipic
Născut în 1961, Berggruen s-a bucurat de o copilărie privilegiată. Tatăl său, Heinz, era un evreu din Berlin, care a fugit din Germania nazistă şi ulterior s-a împrietenit cu Pablo Picasso, devenind unul dintre cei mai mari colecţionari din lume de lucrări ale artistului spaniol. Pe când era un tânăr rebel, Berggruen refuza să înveţe măcar un cuvânt în limba engleză, pe motiv că este limba imperialismului. Totuşi, ulterior a revenit asupra convingerilor sale, mutându-se la Londra şi apoi în New York pentru a studia finanţele. "Am spus, OK, hai să învăţ despre lumea reală şi despre capitalism", îşi explică el decizia.
În 1988 a devenid cofondatorul fondului de hedging Alpha Investment Management, pe care ulterior l-a vândut, iar apoi a creat Berggruen Holdings, care a cumpărat participaţii în companii din toată lumea. Recent, a achiziţionat un pachet de acţiuni de la Burger King, în valoare de un miliard de euro, deţinând acum 29% din companie.
Berggruen nu a dezvăluit secretul din spatele abilităţii sale de a face bani, dar susţine că, deşi tatăl său l-a ajutat când era adolescent, tot ceea ce a făcut a fost pe cont propriu.
Berggruen este unul dintre peste 50 de miliardari care au promis că-şi vor dona jumătate din avere.
Desigur, banii pot aduce influenţă. Totuşi, "miliardarul fără adăpost" susţine că nu încearcă să se folosească de averea sa pentru a crea o lume aşa cum o vede el. "Din fericire, nu toată lumea este ca mine. Altfel, nu ar mai exista o lume", spune Berggruen.