Noul președinte american și-a început "domnia" în plin scandal. Lipsa oamenilor de la ceremonia de învestire, marșul femeilor, teoria conspirației legată de corectitudinea votului la prezidențiale sunt tot atâtea motive care îl arată pe "The Donald" ca pe un individ care nu se află în deplinătatea capacităților mentale. Cu toate acestea, măsurile de dreapta pe care acesta le promovează – micșorări de taxe și reduceri ale cheltuielilor guvernamentale – fac banii din piețe să zburde veseli către companiile americane.
Au dreptate investitorii să mizeze pe creșterea economiei americane? Probabil că da, deși acest lucru nici nu mai contează. În final, nu faptele sunt importante, ci ceea ce cred marile mase de oameni. Iar noul președinte american s-a dovedit un mare expert în a face sandwich dintr-o minciună cât casa înghesuită între două felii subțirele de adevăr. Iar noul produs este livrat pe post de "alternative facts" tuturor celor care încearcă să conteste legitimitatea declarațiilor și faptelor donaldiene. Școala asta seamănă bine de tot cu ceva ce noi cunoaștem în detaliu. Aici, în estul Europei, sunem obișnuiți cu genul de discurs al dictatorului care are întotdeauna dreptate și care poate oricând să livreze o explicație – nu neapărat logică și corectă – pentru orice nelegiuire pe care a comis-o deja sau doar își dorește să o comită.
Sigur, grăbiți-vă să mă contraziceți! Statele Unite sunt leagănul democrației, o dictatură acolo este de neimaginat. În ciuda faptului că, începuturile mandatului noului președinte parcă sunt copiate după manuale scrise de Putin, revizuite de Erdogan și a căror prefață este scrisă de Dragnea. Ca să vă convingeți, vă mai spun doar că Trump este singurul președinte care nu a renunțat la afaceri pentru funcția supremă în stat. El a dat firmele sale pe mâna celor doi fii majori, Donald Jr. și Eric. Sigur, pretinde că nu se va interesa deloc de soarta business-ului. Doar că, brusc, toate afacerile sale se află în plină expansiune și își cresc prețurile. Iar avocații lui Trump explică faptul că nu e nimic în neregulă ca președintele să încaseze bani din afacerile sale hoteliere, chiar și în cazul în care diverși șefi de stat din lume aleg să se cazeze în hotelurile care-i aparțin. O fi o noutate pentru americani, dar noi știm cum orice entitate de control a statului care ne prinde cu ceva în neregulă este mai mult decât dispusă să ne furnizeze un contact de la o firmă care, pentru prețul corect, să ne rezolve rapid problemele.
Economia americană va crește, nu-i contrazic pe experții în burse. Totuși, prețul plătit în materie de etică și morală mi se pare prea mare și periculos. Nemaipunând la socoteală că pe mine mă speria și un singur nebun care are butonul nuclear în buzunar – dictatorul Coreei de Nord. Iată că între timp a mai răsărit unul, de cealaltă parte a Oceanului Pacific.