Compania America Online (Aol) are peste 3,5 milioane de abonaţi la Internet prin dial-up, iar 200.000 dintre aceştia s-au abonat anul trecut, plătind 17,5 dolari pe luni pentru o viteză de 56 Kbps.
Dial-Up, puţini dintre internauţii din ţara noastră sunt familiari cu acest termen, deoarece România a sărit peste această etapă din evoluţia Internetului. Prima conexiune la Internet a multora dintre noi a fost de tip broadband (conexiune la internet de mare viteză). Cei care au apucat să se conecteze la Internet folosind o conexiune Dial-Up nu au amintiri prea plăcute. Cu o conexiune de tip Dial-Up se poate obţine acces la Internet de până la 56 kb/sec – teoretic , dar în practică, acest număr este mai mic şi variază între 30 şi 45 kb/sec. Cu o viteza atât de mică ţi-ar trebui zile întregi să descarci un film.
Ei bine, se pare că americanii nu au nevoie de viteză la Internet de vreme ce 3,5 milioane dintre ei folosesc Dial-up de la AOL. Anul trecut, 200.000 s-au abonat la acest serviciu, plătind 17.5 dolari pe lună. În ultimii zece ani, preţul pentru acest serviciu a rămas practic acelaşi. Dacă în 2001 acesta costa 18 dolari, în 2006 a crescut la 19,3 dolari, iar în prezent este 17,5 dolari.
Care e diferenţa dintre SUA şi România
România ocupă poziţia a patra în lume şi primul loc în Europa după viteza medie a conexiunilor la internet. Deci, la acest capitol suntem peste americani. Atunci când vine vorba, însă, de rata de penetrare, jumătate dintre români nu au acces la internet, în timp ce aproape toţi americanii au acces la internet broadband. Diferenţa este ca deşi aceştia au acces la internet de mare viteză mulţi nu doresc sau nu au nevoie de viteză. În ţara noastră, 54% dintre cetăţeni nu au accesat niciodată Internetul.
"Încercăm să extindem accesul la internet pe teritoriul României prin toate mijloacele posibile. Am chemat în ajutor Patriarhia pentru ca românii să înveţe despre Internet şi despre tehnoloige", declara Diana Voicu, directorul Unităţii de Management a Proiectului, din cadrul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale la prima conferinţă INET din Europa de Est, organizată de Internet Society.
O cercetare de piaţă efectuată în 2010 de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a arătat că românii de la sate nu ştiu ce este internetul şi nu au niciun interes să îl folosească.
Sunetul produs de modemul Dial-Up a fost inclus de revista Time într-un top al celor mai enervante sunete de pe Pamânt.
<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/svmYyeRY11o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>