Compania românească UiPath a anunțat că va concedia aproximativ 10% din forța sa de muncă la nivel global, însă nu a oferit detalii privind impactul asupra activității din România.
UiPath va concedia aproximativ 10% din forța sa de muncă la nivel global
UiPath va reduce aproximativ 10% din forța sa globală de muncă, ceea ce înseamnă că peste 400 de persoane dintr-un total de aproximativ 4.200 de angajați vor fi concediați începând cu data de 1 iulie 2024.
Cea mai mare parte a acestor reduceri este programată să aibă loc până la sfârșitul primului trimestru al anului fiscal 2026.
Compania nu a oferit detalii cu privire la impactul acestor concedieri asupra activității din România. Aceasta reprezintă prima decizie luată de Daniel Dines după ce a revenit în fruntea companiei.
În contextul aflării acestei informaţii, acţiunile companiei au scăzut imediat cu 7%.
Piața tech este tensionată la nivel global
Concedierile de la UiPath survin într-o piață tech tensionată la nivel global. Giganții din sectorul tehnologiei au efectuat concedieri masive în ultimele luni. Conform platformei layoffs.fyi, în acest an, la nivel mondial, 204 companii tech au concediat aproape 50.000 de angajați (49.978, pentru a fi mai precis).
Motivele acestor concedieri includ angajările excesive din perioada pandemiei, progresul rapid al inteligenței artificiale și presiunea din partea investitorilor pentru reducerea cheltuielilor și obținerea de rezultate mai bune în ceea ce privește profitabilitatea (în general, companiile tech au cheltuieli semnificative în cercetare-dezvoltare și expansiune rapidă).
UiPath a transmis că a aprobat restructurările pentru „a-și gestiona cheltuielile de exploatare”.
„Această reducere a forței de muncă are scopul de a stimula în continuare eficiența operațională și centrarea pe client.
Aceste schimbări reflectă eforturile de remodelare a organizației prin eficientizarea structurii companiei, în special în ceea ce privește funcțiile operaționale și corporative, prin prioritizarea mai bună a investițiilor noastre în marketing și prin concentrarea investițiilor noastre în cercetare și dezvoltare pe inteligența artificială și pe promovarea inovării în cadrul platformei noastre”, precizează compania într-un anunț.
Compania românească va suporta costuri cuprinse între 15 și 20 de milioane de dolari
Compania anticipează că va suporta costuri asociate cu concedierea angajaților de 15 până la 20 de milioane de dolari, împreună cu cheltuieli de aproximativ 2 până la 5 milioane de dolari pentru rezilierea contractului de închiriere și alte obligații contractuale.
Costurile totale estimate pentru restructurare, în sumă de aproximativ 17-25 de milioane de dolari, sunt preconizate să fie în principal cheltuieli în numerar și se prognozează să fie acoperite până în primul trimestru al anului fiscal 2026.