UiPath contestă în instanță o decizie ANAF privind deducerile fiscale de 66,7 milioane dolari
Subsidiara din România a UiPath, primul unicorn fondat de antreprenori români, a inițiat un proces împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerului Finanțelor, contestând o decizie defavorabilă privind impozitul pe profit aferent perioadei 2018-2022.
ANAF a decis eliminarea unor deduceri fiscale, ceea ce a condus la reducerea pierderilor reportate ale companiei cu 66,7 milioane dolari (aproximativ 276 milioane lei). UiPath a anunțat că a contestat această măsură și a demarat un litigiu pentru anularea deciziei.
„Au fost eliminate anumite deduceri, ceea ce a avut ca rezultat o propunere de reducere cu circa 66,7 milioane dolari a pierderilor reportate. Suntem în curs de contestare a eliminării printr-un litigiu”, a declarat compania în decembrie 2024.
În ciuda pierderilor cumulate de peste 1,7 miliarde lei până în 2022, UiPath SRL a reușit să înregistreze în 2023 un profit net de 31,85 milioane lei, cu venituri totale de 2,989 miliarde lei.
Compania se află și în negocieri privind prețurile de transfer între SUA și România, precum și între Japonia și România. Aceste negocieri vizează tranzacțiile intra-grup și împărțirea costurilor între țările respective, transmite Profit.
Impactul negocierilor asupra situației fiscale
UiPath a precizat că, deși negocierile sunt încă în desfășurare, există posibilitatea ca poziția sa să nu fie susținută în cazul unui audit fiscal al IRS (Internal Revenue Service) din SUA.
În consecință, pentru perioadele de 3 și 9 luni încheiate la 31 octombrie 2024, compania a ajustat activele sale fiscale astfel:
- Scădere cu 33,8 milioane dolari a activelor privind impozitul amânat din SUA;
- Creștere cu 16 milioane dolari a activelor privind impozitul amânat din România.
Aceste ajustări reflectă incertitudinea în ceea ce privește rezultatul final al negocierilor fiscale internaționale.
„Ne-am angajat în două negocieri bilaterale privind prețurile de transfer (prețurile tranzacțiilor intragrup, între subsidiare din țări diferite – n.r.), pentru modelul nostru de stabilire a prețurilor de transfer, una între SUA și România și una între Japonia și România.
Negocierile sunt încă în curs, autoritățile sunt în proces de determinare a împărțirii costurilor între țările respective, iar rezultatele finale rămân incerte.
Cu toate acestea, după ce am evaluat evoluțiile recente ale negocierii privind prețurile de transfer între SUA și România, considerăm că este mai probabil ca poziția noastră să nu poată fi susținută în cazul unui audit fiscal (al autorității de profil din SUA, IRS – n.r.).
În consecință, pentru perioadele de 3 și 9 luni încheiate la 31 octombrie 2024, am înregistrat o scădere cu 33,8 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din SUA (…). Am înregistrat de asemenea o creștere cu 16 milioane dolari a activelor reprezentând impozit amânat din România (…)”, au spus reprezentanții UiPath.
Pe plan internațional, UiPath a înregistrat pierderi nete de 125,4 milioane dolari în perioada februarie-octombrie 2024. Cu toate acestea, grupul își continuă expansiunea și a anunțat „Actul II al UiPath”, o nouă platformă de automatizare a proceselor destinată companiilor.