După ce au declarat că vor să desfiinţeze fondurile private şi să mute contribuţia la stat, după ce au prezentat chiar metode prin care se va putea face transferul, oficialii par să o fi lăsat mai moale.
Mare parte din declarațiile de impact referitoare la pensii, făcute de mai mulți membrii ai Guvernului și ai PSD s-ar putea să facă parte doar dintr-o piesă de teatru menită să ia ochii de la adevăratele probleme din economie.
O spune, răspunzând la o întrebare adresată de Capital, chiar preşedintele Asociaţiei pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, care arată că au existat mai multe rânduri de discuţii cu autorităţile pe tema redeucerii la zero a contribuţiei către pilonul II de pensii.
“ E adeevărat că am observat, în ultima vremee, o schimbare de abordare din partea autorităţilor. Există chiar anumite zone responsabile unde s-ae înţeles bine că desfiinţarea reducerea la zero a contribuţiilor pentru pensiile private ar fi o mare greşeală”, a spus Crăciun.
De altfel, este foarte posibil ca autorităţile să fi înţeles, până la urmă, impactul real al fondurilor de pensii asupra economiei. Cele opt fonduri adună circa 20% din totalul investiţiilor pe Bursă şi sunt şi unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai statului, prin achiziţia de bonduri.
În plus, fondurile au reuşit să înmulţească banii celor 7 milioane de cotizanţi obţinând un randament mediu de circa 9% în cei zece ani de existenţă. În prezent, el administrează aproximativ 10 miliarde de euro.
Astăzi, 3,75 puncte procentuale din cei 10% din salariul brut pe care românii îi cotizează pentru pensie merg către zona administrată privat. Potrivit legii adoptate în 2008, acum cota ar fi trebuit să fie de 6%, însă Guvernul a tot amânat creşterea şi, în final, a şi scăzut-o, ceea ce a fcăcut ca românii să piardă circa 1,5 miliarde de euro.