După ce Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară, a declarat ieri că Fondul Monetar Internaţional ar putea ajusta un alt stat european decât Grecia, astăzi, un înalt oficial al instituţiei financiare internaţionale a spus că Spania şi Italia au nevoie de un ajutor financiar din partea FMI.
Nouriel Roubini anunţa ieri că FMI a reactivat programul New Arrangements to Borrow (NAB), adică modalitatea prin care instituția strânge bani pentru a ajuta statele care au nevoie de ajutor. Roubini spune că FMI pregătește bani pentru Italia și Spania fără să pomenească nimic însă de Grecia.
Astăzi, Arrigo Sadun, reprezentantul FMI pentru Italia şi Grecia, a anunţat că Spania şi Italia depun eforturi pentru a face faţă problemelor legate de situaţia finanţelor publice şi a datoriilor, însă vor avea nevoie şi de sprijin internaţional pentru a evita contagiunea de criza din zona euro.
Declaraţiile au fost făcute cu ocazia unei conferinţe organizate în oraşul italian Corte Franca (Brescia), relatează portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.
Oficialul FMI pentru Italia ori Grecia a mai arătat că pachetul de măsuri adoptat de Italia este ‘realist’, însă a ţinut să precizeze că poziţia directorului FMI, Christine Lagarde, care a lăudat pachetul de măsuri luate de premierul italian Silvio Berlusconi, nu reflectă în mod necesar poziţia consiliului executiv al Fondului şi că, de acum, importantă este hotărârea de a impune aceste măsuri de austeritate
Pe aceeași notă, de la Washington, ministrul de Economiei, Timothy Geithner, a spus că Europa are capacitatea de a face față crizei și de a evita un nou colaps cum s-a întâmplat în cazul băncii Lehman Brothers.
Printre noii participanți la "cheta" inițiată de FMI sunt China și Israelul și, paradoxal, Grecia. Astfel, chinezii au cea mai mare contribuție, de 31 de miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a peste 35 de miliarde de euro. Israel vine cu aproximativ jumătate de miliard de euro, în timp ce Grecia contribuie cu aproximativ 1,6 miliarde de euro.
După China, Brazilia, India și Rusia, contribuie cu peste 8 miliarde de euro.
Și Portugalia ia de la FMI aproape 4 miliarde de euro
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat deblocarea a 3,98 de miliarde de euro din împrumutul acordat în luna mai Portugaliei.
FMI a precizat într-un comunicat că această a doua tranşă a împrumutului a primit undă verde din partea Consiliului de administrare. Suma totală ce a fost până în prezent pusă la dispoziţia Lisabonei este de 10,43 de miliarde de euro.
Fondul a promis că Portugalia va primi suma de 26 de miliarde de euro în interval de timp de trei ani, în cadrul unui plan internaţional de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro. Un alt stat european se vinde chinezilor