Uitaţi de Iran! Un alt RĂZBOI poate izbucni în orice moment

Coreea de Sud şi Statele Unite au lansat exerciţii militare comune de mare anvergură, a anunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Seul, în ciuda ameninţării transmise de Coreea de Nord, care a avertizat că va riposta printr-un “război sacru”.

Manevrele, botezate “Key Resolve” şi programate a se desfăşura până la 9 martie, vor fi urmate de vaste exerciţii pe mare, la sol şi în aer, numite “Foal Eagle” şi programate a se derula până la 30 aprilie.

Cu o zi înainte de aceste manevre, Kim Jong-Un, noul lider de la Phenian, a vizitat o unitate militară care a bombardat o insulă sud-coreeană în noiembrie 2010, potrivit relatărilor de duminică ale presei oficiale nord-coreene.

Zona “este un loc fierbinte unde poate izbucni în orice moment un război din cauza provocărilor iresponsabile ale inamicului în vederea unei agresiuni”, a declarat noul lider, care i-a succedat tatălui său, Kim Jong-Il, mort la 17 decembrie anul trecut, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Phenianul a ameninţat sâmbătă că va lansa un “război sacru”, în contextul apropierii manevrelor comune dintre SUA şi Coreea de Sud, exerciţii pe care Coreea de Nord le-a calificat ‘o declaraţie deghizată de război’.

Iranul şi Coreea de Nord nu se vor afla pe agenda summitului pentru securitate nucleară
     
Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a declarat că denuclearizarea Iranului şi a Coreii de Nord nu figurează pe agenda summitului pentru securitate nucleară, care va avea loc la sfârşitul lunii martie la Seul.

“Problemele nucleare din Iran şi Coreea de Nord nu se regăsesc printre principalele teme ale reuniunii, deşi anumite state ar putea face declaraţii şi comentarii pe acest subiect”, a afirmat liderul sud-coreean la întâlnirea cu organizatorii evenimentului. El a insistat însă asupra relevanţei faptului că ţara sa găzduieşte acest summit, întrucât este vizată de ‘ameninţări nucleare directe’ din partea vecinului din nord.

Coreea de Nord a calificat săptămâna trecută summitul pentru securitate nucleară drept “o crimă impardonabilă” şi “o gravă provocare”, considerând că este orchestrat de Coreea de Sud şi SUA pentru a consolida coaliţia împotriva sa alcătuită din state care deţin arme nucleare.

Preşedintele sud-coreean a mai declarat că folosirea paşnică a energiei atomice va fi tema principală a reuniunii. El a lansat o pledoarie în favoarea acestui tip de energie, susţinând că “centralele nucleare vor avea mai departe rolul principal, înainte ca energiile regenerabile să fie utilizate pe scară mai largă şi să devină viabile din punct de vedere economic”.