Aceștia cheltuie mai mult ca niciodată pe securitate și intimitate, schimbând casele imense de pe dealuri cu unele din cartiere ascunse de Google Street View

Și într-o epocă în care consumul de masă înseamnă că atât clasa superioară, cât și clasa de mijloc pot deține același brand de lux, cei bogați sunt nevoiți să investească bunuri materiale în mijloace imateriale ca o modalitate de a semnala statutul.Este ceea ce Elizabeth Currid-Halkett numește „consum inconștient” în cartea sa „Suma lucrurilor mici: o teorie a unei clase aspiraționale”.

Este opusul „consumului conspirativ”, un termen conceput de Thorstein Veblen în „Teoria Clasei Destinse”, referindu-se la conceptul de folosire a elementelor materiale pentru a indica statutul social – un semn distinctiv al cheltuielilor anterioare ale elitei, a scris Currid-Halkett într-un articol de anul trecut.

Practic, să îți etalezi lucrurile scumpe nu mai este sinonim cu a fi bogat. În SUA în mod special, primul procent din populație a cheltuit mai puțin pe bunuri materiale începând cu anul 2007, a scris Currid-Halkett, citând date din Sondajul Cheltuielilor Consumatorului American.

Este o tendință în creștere nu numai printre milionari și miliardari, dar și ceea ce Currid-Halkett numește „clasa aspirațională”.

,,Această nouă elită își cimentează statutul prin aprecierea cunoașterii și construirea capitalului cultural, ca să nu mai vorbim de obiceiurile de cheltuieli care merg cu el”, a scris Currid-Halkett, adăugând că „evitând un materialism evident, bogații investesc semnificativ mai mult în educație, pensionare, și sanatate – toate acestea sunt imateriale, dar costă cu mult mai mult decât orice geantă pe care un consumator cu venituri medii ar putea-o cumpara”, scrie businessinsider.com

Investiția în educație propulsează mobilitatea socială

Acest consum inconștient trece adesea neobservat de clasa de mijloc, dar este observat de o altă elită, iar aceasta este ceea ce o face atât de discretă.

Currid-Halkett l-a descris ca o modalitate ușoară pentru elite de a-și semnala capitalul cultural semenilor lor și pentru a-și cimenta statutul. Reproduce privilegiul într-o modalitate pe care lauda cu bunurile materiale nu ar putea să o facă.

 

Afișarea cunoștințelor, cum ar fi referirea la articolele din New Yorker, exprimă acest capital cultural, oferind unei persoane o pârghie de a urca pe scara socială și de a face conexiuni, a scris Currid-Halkett
J.C. Pan de la the New Republic a descris cum părinții încearcă să le imprime clasa socială copiilor lor: le cumpară produse de ingrijire din anumite locuri, îi duc în călătorii în Galapagos și, cel mai important, le oferă avantajul educațional, de la grădinițe de cel mai înalt nivel până la meditatori pentru testul SAT și taxele pentru școlile din Ivy League. În 2014, primii 1% au cheltuit cu 860% mai mult decât media națională pe educație.” 

Luați în considerare doar familiile bogate care cheltuiesc milioane pentru a trăi la distanță de cele mai bune școli publice primare și secundare din țară sau cei care plătesc 60.000 de dolari pentru un tur privat al colegiului- fac o astfel de investiție în educație în speranța de a le oferi copiilor lor un viitor de succes și bine conectat.

De multe ori, și părinții investesc în propriile cunoștințe și realizări, muncind tot timpul, este doar un alt mod mai modern de subliniere a statutului, a spus Shana Lebowitz.

După cum a afirmat Currid-Halkett: „Pentru clasa aspirațională de astăzi, alegerile de consum greu de observat asigură și păstrează statutul social, chiar dacă nu-l afișează neapărat”.

Sănătatea și bunăstarea arată de asemenea statutul

Vogue a raportat în 2015 că sănătatea și bunăstarea au devenit un simbol luxului, și are sens.

Și într-o analiză de anul trecut, din Financial Times, Simon Kuper, a scris că „elita culturală cheltuie relativ puțin pe produse de frumusețe, dar fac la exerciții.

Corpul slab, tonifiat, exprimă viziunea asupra lumii din această clasă: Chiar și timpul liber trebuie să fie productiv, „a continuat Kuper.” În loc să meargă la mall-uri, membrii acestei clasei își povestesc drumețiile de familie pe Facebook „.

Câțiva oameni de știință din New York plătesc până la 900 de dolari pe lună pentru a fi membri al Casei Performix din Manhattan, o sală de gimnastică de elită cu un proces riguros de aplicare, cu o intrare privată și un studio pentru influencer-ii din social-media.

,,Este ca și cum este singura modalitate de viață acceptabilă”, a spus un amator al acestui stil de viață, pentru Vogue