În jocul de război imaginat de experții RAND în 2016 s-a văzut clar că armata rusă ar putea ajunge în suburbiile capitalele Estoniei și Letoniei în mai puțin de 60 de ore. S-a mai constatat că estonienii și letonii ar avea nevoie de cel puțin șapte brigăzi de trupe, inclusiv trei brigăzi de blindate, pentru a putea lupta împotriva rușilor, scrie 19fortyfive.com.

Rușii pot invada capitalele unor state din Balcani

O cocluzie și mai gravă a apărut într-un alt joc de război imaginat de RAND, în 2019, unde jucătorii au vrut să vadă dacă NATO și Rusia ar folosi arme nucleare tactice în timpul unui război în Estonia, Letonia și Lituania. Rezultatul a fost mai șocant: forțele convenționale rusești pot invada capitalele unor state din Balcani, NATO având ca ultimă opțiune folosirea armelor nucleare nestrategice.

Ce tip de război ar putea folosi rușii

Teama cea mai mare, de ani de zile, este că Rusia ar putea folosi din nou războiul hibrid. O simplă privire aruncată pe hartă arată că Sankt Petersburg e periculos de aproape de Tallinn, Vilnius și Riga. Dar, potrivit generalului Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ruse, diferențele dintre aspectele ofensive ale războiului și aspectele defensive ”se estompează”.

”O ultimă lecție balticilor”

Teoretic, Kremlinul ar putea să organizeze o ”incursiune hibridă”, însemnând atacuri cibernetice și război informațional, împotriva țărilor baltice, iar aceste tactici ar putea fi văzute ca o operațiune ”defensivă”. După care ar urma o operațiune hibridă pentru a-i proteja pe etnicii ruși din statele baltice. Potrivit scenariilor RAND, rușii ar aduce apoi unitățile de infanterie blindate și mecanizate pentru a „da o ultimă lecție balticilor”.

Kaliningradul reprezintă o altă amenințare

Rușii desfășoară, de asemenea, forțe convenționale și nucleare semnificative în Kaliningrad, care împarte o graniță cu Lituania la nord și o alta, destul de lungă, cu Polonia, la sud.
Exercițiul militar Zapad din 2021, la care au participat armatele din Rusia și Belarus, a simulat un atac peste granița cu Lituania. Acum, rușii au și mai multe trupe și arme grele în Belarus, dar Moscova susține că această desfășurare de forțe e doar pentru manevre comune cu armata de la Minsk. Să mai amintim și că țările baltice au acum, în total, aproximativ 30.000 de soldați activi?

Care ar fi strategia de apărare

Situația militară penrrtu statele baltice este complicată. În cazul în care americanii decid să instaleze o forță permanentă aici, Vladimir Putin ar striga ca din gură de șarpe și ar acuza SUA că amenință în continuare Rusia. NATO face tot ce poate pentru a sprijini cele trei armate, dar trupele ruse, în număr impresionant de mare, stau în pragul ușii, amenințând constant statele baltice.

Descurajarea ar putea intra în calcule, dacă americanii vor mai decide vreodată să instaleze o forță permanentă în Polonia. Este vorba de așa-numitul plan „Fort Trump”, considerat o împlinire a năzuinţei poloneze: soldați americani în țară, permanent și, de preferință, mai multe divizii. Dar această propunere nu s-a concretizat niciodată din cauza diferitelor dezacorduri legate de noua bază.

SUA și NATO nu-și doresc să atragă și mai mult ostilitatea lui Putin

Situația nu se va schimba, probabil, câtă vreme Rusia are trupe la granița Ucrainei, deoarece Statele Unite și NATO nu-și doresc să atragă și mai mult ostilitatea lui Putin. O nouă strategie de apărare pentru Marea Baltică va trebui să includă mai multe cheltuieli pentru apărare, achiziții de echipamente militare noi, parteneriate consolidate cu NATO și încrederea fermă că SUA le vor veni balticilor în ajutor, dacă Rusia îi va ataca vreodată.