În plus, în funcție de uleiul ales și metoda de gătit, poate aduce o serie de beneficii sănătoase.

Ce tip de ulei ar trebui să alegem atunci când gătim?

Uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt două alegeri de top, datorită versatilității și densității impresionante a nutrienților.

Cum se compară uleiul de avocado și uleiul de măsline din punct de vedere nutrițional  și care este cea mai sănătoasă alegere?

Realsimple trece în revistă cele mai importante lucruri legate de cele două tipuri de ulei.

Informații nutriționale privind uleiul de avocado și uleiul de măsline

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), acestea sunt elementele nutriționale de bază pentru uleiul avocado, respectiv, uleiul de măsline.

Ulei de avocado (o lingură):

  • Calorii: 124 calorii
  • Grăsimi: 14 grame (g)
  • Grăsimi saturate: 1,6 g
  • Grăsimi mononesaturate: 9,9 g
  • Grăsimi polinesaturate: 1,9 g
  • Vitamina E: 1,8 miligrame (mg)

Ulei de măsline (o lingură):

  • Calorii: 119 calorii
  • Grăsimi: 14 g
  • Grăsimi saturate: 1,9 g
  • Grăsimi mononesaturate: 9,9 g
  • Grăsimi polinesaturate: 1,4 g
  • Vitamina E: 1,9 mg

Beneficii pentru sănătate

Aceste două uleiuri sunt oarecum identice din punct de vedere nutrițional în ceea ce privește conținutul de calorii, grăsimi și vitamina E.

„Atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline, conțin polifenoli, inclusiv luteină, antioxidanți puternici”, spune medicul nutriționist Krista Wale

Iată mai multe moduri în care uleiul avocado și uleiul de măsline ajută la sănătate.

Ulei
Ulei/SURSA FOTO: Dreamstime

Sănătatea inimii

Cele două tipuri de ulei ajută la sănătatea inimii, în special datorită conținutului ridicat de grăsimi mono și polinesaturate. Aceste grăsimi sănătoase ajută la reducerea nivelului colesterolului, scăzând riscul formării plăcilor pe vene și artere( ateroscleroză). Grăsimile mono și polinesaturate sunt antiinflamatoare, ajutând și mai mult la reducerea riscului bolilor de inimă.

Sănătatea pielii

Datorită conținutului de vitamina E și acizi grași, atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline pot susține o piele sănătoasă.

Grăsimea este o componentă-cheie a celulelor și poate ajuta la îmbunătățirea barierei naturale de ulei a pielii. Natura antiinflamatoare a vitaminei E și a grăsimilor nesaturate din ambele uleiuri va face pielea mai strălucitoare. S-a demonstrat că vitamina E are efecte fotoprotectoare împotriva razelor ultraviolete (UV).

Sănătate imunitară

Natura antiinflamatoare a grăsimilor mono și polinesaturate, combinată cu proprietățile antioxidante ale vitaminei E și ale compușilor vegetali din ambele uleiuri, ajută la optimizarea sănătății imunitare pentru a preveni bolile acute și cronice.

Mai mult, s-a descoperit recent că proprietățile nutriționale ale uleiului de măsline ajută microbiota intestinală, care joacă un rol important în sănătatea imunitară (printre multe alte sisteme importante ale corpului).

Sănătatea ochilor

Luteina, care se găsește atât în ​​avocado, cât și în uleiul de măsline, este un carotenoid – un tip de compus vegetal care s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea ochilor.

De fapt, cercetările sugerează că poate proteja sau atenua simptomele unor afecțiuni oculare, inclusiv degenerescența maculară, miopia, cataracta și retinopatia diabetică.

Absorbția nutrienților

Ambele tipuri de ulei contribuie la absorbția câtorva vitamine-cheie care au nevoie de grăsimi pentru a fi absorbite.

Pentru ca aceste vitamine să fie absorbite corespunzător, trebuie să o facă în prezența solventului preferat – apă sau grăsime. Deci, în cazul vitaminelor liposolubile — A, D, E și K — atât avocado, cât și uleiul de măsline vor ajuta la absorbția optimă a acestora, astfel încât să putem beneficiem de toate binefacerile lor.