Ulei de măsline extra-virgin, virgin sau light? Care este cel mai bun în bucătărie

Sursă: Dreamstime

Considerat o componentă esențială a dietelor mediteraneene, uleiul de masline este tot mai lăudat pentru beneficiile sale. Uleiul de masline este bogat în acizi grași mononesaturați, fiind folosit în afara bucătăriei și în cosmetică sau medicină. Deși poate fi găsit în diverse forme pe rafturile supermarketurilor, doar un anumit ulei de măsline este recomandat la prepararea mâncărurilor.

Ulei de măsline extra-virgin, virgin sau light? Care este cel mai bun în bucătărie

Site-ul Allrecipes vă arată tot ce trebuie să știți dacă vreți să-l folosiți. Uleiul de măsline este o grăsime lichidă, extrasă prin presare sau măcinare și apoi presarea fructului măslinului. Aprovizionarea mondială cu ulei de măsline, provine în principal din Spania, Italia, Grecia, Turcia.

Cea mai veche metodă de obținere a uleiului presupune zdrobirea măslinelor și apoi presarea pulpei pentru extragerea uleiului. Cu cât este mai puțină căldură generată în procesare, cu atât mai bine. Metoda prin care este presat uleiul și dacă acesta este sau nu rafinat și amestecat contribuie la „clasa” și prețul uleiului.

Uleiul de măsline extra-virgin este regele

Distincția „extra-virgin” se referă la prima presare a măslinelor. În esență, este uleiul presat la rece rezultat doar dintr-o presare a măslinelor întregi, fără tratament termic sau chimic suplimentar. Rezultatul standardelor meticuloase de prelucrare este aceea că acest ulei de măsline conține cel mai mic procent de acid oleic: mai puțin de 0,8%.

Uleiul de măsline extra-virgin este de departe cel mai scump, dar oferă și cea mai bună aromă. Dacă se gătesc mâncăruri la temperaturi înalte, ar fi de preferat să nu alegeți uleiul de masline extra-virgin pentru că are punctul de ardere între 185-210 grade Celsius. Când ajunge la acest punct, compușii benefici din el încep să se degradeze, iar gustul mîncării poate deveni amar.

Uleiul de măsline virgin

Uleiul de măsline virgin este, de asemenea, considerat un ulei nerafinat, conținând până la 2% acid oleic. Este mai puțin costisitor, dar poate fi (aproape) la fel de bun ca cel extra-virgin. Aroma pe care o oferă uleiul de măsline virgin este încă bogată în esență de măsline, dar este mai puțin intensă. Poate fi folosit în salate și la gătit, la foc mai mic.

Uleiul de măsline ”light”

Această categorie de ulei este mult mai procesată, cu mai puțină grijă în procesul de presare, comparativ cu uleiul virgin și extra-virgine. De obicei, este realizat din ulei de măsline virgin amestecat cu ulei de măsline rafinat ( uleiul a fost extras folosind tratamente chimice și/sau termice).

Uleiul de măsline ”light” este foarte bin pentru gătit, și mai puțin pentru salate. De asemenea, trebuie subliniat că uleiul de măsline „light” NU are mai puține grăsimi sau calorii în comparație cu alte uleiuri de măsline.