Utilizate pe scară largă, aceste tipuri de ulei au caracteristici și utilizări similare, dar, din punct de vedere tehnic, nu sunt la fel. Explicațiile necesare le oferă Realsimple.
Ce este uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță este un tip de ulei vegetal. Provine din semințele plantei de rapiță. Planta face parte din familia Brassicaceae, adică este „înrudită” cu legume precum conopida, varza, broccoli și varza.
Pentru a face ulei de rapiță, producătorii încălzesc și zdrobesc semințele pentru a extrage uleiul, explică Michael Handal, expert la Institutul de Educație Culinară. Uleiul este apoi rafinat și filtrat pentru a îndepărta culoarea și mirosul.
Datorită acestui proces, uleiul de rapiță „este un ulei blând, cu gust neutru, cu un punct de fum ridicat – aproximativ 230 grade Celsius”, spune Handal.
Acest lucru îl face potrivit pentru gătit.
Nutriție cu ulei de rapiță
Acest ulei are, în principal, grăsimi nesaturate sau „sănătoase”, potrivit medicului Kristen Carli.
Include acizii grași omega-3, omega-6 și omega-9. Fiind o sursă bogată de grăsimi nesaturate, uleiul de rapiță este considerat sănătos pentru inimă și poate juca un rol în scăderea colesterolului LDL („rău”), creșterea colesterolului HDL („bun”), reducerea tensiunii arteriale și scăderea riscului unor boli de inimă.
În plus, uleiul de canola oferă și vitaminele E și K.
„Acești nutrienți sunt benefici pentru susținerea imunității, a coagulării sângelui, a sănătății oaselor, a pielii și a vederii”, spune ea.
Ce este uleiul vegetal
Uleiul de rapiță este un tip de ulei vegetal, dar un produs etichetat „ulei vegetal” poate fi făcut cu unul sau mai multe tipuri de ulei, nu doar rapiță. Un ulei vegetal poate include ulei de rapiță, precum și uleiuri de soia, șofran, porumb și floarea-soarelui. De exemplu, majoritatea uleiurilor vegetale vândute în magazinele alimentare este făcută 100% din ulei de soia.
Indiferent de amestecul specific, uleiul vegetal este produs folosind metode similare cu uleiul de canola. Semințele plantelor sunt zdrobite pentru a extrage uleiul, care este apoi filtrat și rafinat pentru a îndepărta impuritățile.
Uleiul rezultat are un „gust neutru și un punct de fum mai mic decât uleiul de canola – aproximativ 200 grade Celsius, în funcție de amestec”, spune Handal.
Nutriție cu ulei vegetal
„Nutrienții din uleiurile vegetale diferă în funcție de amestec”, spune Carli.
În general, uleiurile vegetale conțin mai multe grăsimi saturate decât uleiul de rapiță, care conține aproximativ 6% grăsimi saturate, în timp ce alte uleiuri vegetale pot varia între 6 și 92% grăsimi saturate.
Grăsimile saturate sau grăsimile „nesănătoase”, pot crește colesterolul LDL, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă.
Un aport ridicat de grăsimi saturate poate crește aportul de energie și poate scădea sensibilitatea la insulină, contribuind la creșterea în greutate.
De asemenea, uleiurile vegetale conțin cantități diferite de grăsimi nesaturate și vitamine A, D, E și K, dar totul depinde de amestecul specific.
Cum să gătești cu ulei de rapiță
Datorită punctului său de fum ridicat, uleiul de rapiță poate fi folosit la foc mare, fără a se arde. Exemple ale unor metode de gătit la căldură mare, potrivite uleiului de rapiță, includ sotarea, prăjirea în tigaie.
„Când este încălzit, uleiul de rapiță poate avea uneori un miros de pește”, spune chef Nathan Lyon.
Acest lucru se datorează faptului că uleiul de canola are acizi grași omega-3 și omega-6.
De obicei, mirosul se simte atunci când uleiul de rapiță este încins într-o friteuză.
De asemenea, puteți folosi ulei de rapiță la sosuri de salată, marinade sau alte preparate cu aromă neutră.
Cum să gătești cu ulei vegetal
Uleiul vegetal este potrivit în majoritatea metodelor de gătit la căldură mare. Ca și în cazul uleiului de rapiță, uleiul vegetal se poate folosi în sosurile pentru salate sau maioneză.
Puteți folosi ulei de rapiță în locul uleiului vegetal – și invers?
”Deoarece uleiul de rapiță și uleiul vegetal au caracteristici oarecum similare, pot fi considerate interschimbabile în majoritatea rețetelor”, declară Handal.
Ar putea exista mici diferențe de aromă, dar de obicei, acest lucru nu ar trebui să fie vizibil în rețetele finite.