Adesea ni s-a recomandat tratamentul cu uleiuri esențiale în diversele afecțiuni. Aromoterapia poate fi benefică pentru organism, însă trebuie să știm care uleiuri și pentru ce anume sunt indicate. Uleiul esenţial de eucalipt, originar din Australia, a fost folosit de secole de către triburile aborigene pentru proprietățile sale vindecătoare.
Este cultivat în întreaga lume, din China, India (cunoscut ca şi ulei Nilgiri), până în unele părți ale Europei și Africii de Sud. Proprietățile medicinale provin din frunzele uscate, zdrobite și ulterior distilate pentru a extrage uleiul esențial puternic, incolor și puternic.
Aborigenii foloseau uleiul de eucalipt în diferite tratamente, iar ceaiul din frunzele de eucalipt trata febra. Uleiul de eucalipt este înregistrat ca insecticid în Statele Unite, așa că poate fi folosit și împotriva țânțarilor, potrivit Healthdigest.
„Uleiul de eucalipt are o serie de beneficii majore pentru sănătate, datorită proprietăților sale naturale antiseptice, anti-inflamatorii și decongestionante”, spune Dr. Jenelle Kim, expertă în medicină chineză și fondator al JBK Wellness.
Ajută în cazul unor afecțiuni respiratorii
Uleiul de eucalipt poate ajuta în cazul unor afecțiuni respiratorii. „Uleiul de eucalipt este un decongestionant natural și poate ajuta la curățarea căilor respiratorii și la ușurarea simptomelor unor afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita și sinuzita”, spune dr. Kim.
Ea recomandă utilizarea uleiului de eucalipt în aromoterapie sau inhalarea lui cu o baie de aburi. De asemenea, puteți obține o calmare a afecțiunilor respiratorii aplicând cateva picături de ulei de eucalipt pe piept sau pe spate.
Ameliorează durerile musculare și migrenele
Dacă aveți dureri musculare cronice sau după antrenamente la sală, compușii naturali ai uleiului esențial de eucalipt le pot ameliora. Aplicați ulei de eucalipt direct pe mușchi și pe articulațiile dureroase.
De asemenea, ajută în cazul durerilor de cap și al migrenelor. Uleiul de eucalipt este un plus excelent pentru orice rutină zilnică de îngrijire a pielii grație proprietăților sale naturale antiseptice și anti-inflamatorii. Kim spune că acest ulei poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii cum ar fi acneea, eczema și psoriazisul, precum și la iritațiile și inflamațiile pielii.
Și pentru un sistem imunitar puternic
În plus, uleiul de eucalipt este o alegere excelentă pentru a avea un sistem imunitar puternic. „Uleiul de eucalipt conține compuși naturali care au proprietăți anti-microbiene. Astfel, devine util în stimularea sistemului imunitar și mai ales în lupta împotriva infecțiilor”, explică Kim. Ea sugerează inhalațiile cu ulei esențial sau folosirea locală pentru a ajuta la apărarea naturală a corpului.
Cum să profitați la maximum de uleiul de eucalipt
Pentru a profita cât mai mult de beneficiile pentru sănătate ale uleiului de eucalipt, Kim spune că avem la dispoziție diferite metode. Dacă doriți să inhalați ulei esențial pentru beneficiile sale respiratorii, puneți-l într-un inhalator cu abur sau pur și simplu, într-un vas cu apă fierbinte.
Acest lucru ajută mai ales relaxarea. Pentru a calma durerile musculare și articulare sau pentru a ajuta în diferitele afecțiuni ale pielii, Kim spune că cel mai bine este să nu aplicați ulei de eucalipt direct pe piele, deoarece poate fi iritant sau toxic.
Uleiul de eucalipt poate fi adăugat în șampoane, balsamuri și geluri pentru corp
„Uleiul de eucalipt poate fi diluat cu puțin ulei de cocos sau de jojoba, și aplicat direct pe piele”, spune ea.
Uleiul de eucalipt poate fi adăugat în unele dintre produsele de zi cu zi. „Uleiul de eucalipt poate fi adăugat în șampoane, balsamuri și geluri pentru corp pentru o experiență revigorantă”, spune ea.
De asemenea, poate fi adăugat în pasta de dinți sau în apa de gură pentru a promova sănătatea orală. De asemenea, puteți adăuga ulei de eucalipt în soluțiile de curățare pentru a ajuta la uciderea bacteriilor, virușilor și a altor germeni. Nu este nevoie să-l diluați – îl puteți folosi cu putere maximă pe suprafețe.