Se spune că uleiurile vegetale, cum ar fi cel de arahide, sunt mai sănătoase, deoarece au un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Uleiul de arahide intră în categoria grăsimilor mononesaturate, considerate „grăsimi bune”, potrivit Harvard School of Public Health.
Grăsimile mononesaturate pot ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea inflamației.
Planta de arahide (Arachis hypogaea L.) este originară din America de Sud, dar acum este cultivată în toată lumea, inclusiv în SUA. Aceste plante produc flori galbene strălucitoare, dar își dezvoltă fructele sub pământ. Arahidele au un gust blând și o textură cremoasă, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi.
Deoarece alunele sunt bogate în grăsimi, se folosesc pentru a produce ulei de gătit, dar și alte produse pe bază de grăsimi, cum ar fi săpunul.
Uleiul de arahide are un punct de fum ridicat așa că este folosit frecvent la prăjit
Uleiul de arahide are un punct de fum ridicat (229,4 grade Celsius), motiv pentru care este folosit frecvent la prăjit.
Punctul de ardere (sau punctul de fum/fumegare) este indicele la care trebuie să ne orientăm în procesul de prăjit: când uleiurile se încing, încep să fumege, ceea ce înseamnă că acizii grași din ele se descompun, fitochimicalele benefice (polifenoli, steroli vegetali, Vitamina E) sunt distruse și se formează anumite substanțe toxice numite radicali liberi.
Acesta este motivul pentru care uleiurile cu puncte de fum mai mari sunt preferate pentru gătit. Restaurantele tip fast-food folosesc ulei de arahide pentru a prăji alimente precum cartofi prăjiți și pui, arată Mindbodygreen.
Ce profil nutrițional are uleiul de arahide
Uleiul de arahide este, în mare parte, grăsime, dar conține cantități mici de nutrienți, cum ar fi vitamina E. Iată care este valoarea nutrițională a unei linguri de ulei de arahide:
- Calorii: 126
- Grăsimi: 14 grame
- Grăsimi saturate: 2,27 grame
- Grăsimi mononesaturate: 7,99 grame
- Grăsimi polinesaturate: 2,79 grame
- Vitamina E: 2,13 mg (14% din DZR pentru adulți)
Uleiul de arahide este compus în mare parte din acizi grași nesaturați, inclusiv acizi grași mononesaturați (MUFA) și acizi grași polinesaturați, care reprezintă aproximativ 80% din uleiul de arahide. Restul de 20% provine din grăsimi saturate.
Grăsimea mononesaturată – acidul oleic – este principala grăsime din uleiul de arahide. De asemenea, este bogat în acid linoleic, un tip de grăsimi polinesaturate omega-6. Deoarece este atât de bogat în acizi grași mononesaturați, considerați „sănătoși pentru inimă”, uleiul de arahide este promvat intens. Există totuși câteva dezavantaje ale utilizării acestui tip de ulei.
Râncezește mai repede
Cumpărați ulei de arahide în sticle mici și depozitați-le într-un spațiu răcoros, cum ar fi un dulap întunecat, la distanță mare de aragaz. Uleiul de arahide râncezește mai repede decât alte uleiuri.
Risc de toxicitate
Uleiul de arahide poate fi contaminat cu aflatoxine, substanțe produse de anumite specii de mucegaiuri (Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus). Aceste toxine au un posibil efect cancerigen, însă concentrația din arahide sau alte alimente, dacă există, este de obicei redusă.
Trebuie verificată eventuala contaminare cu această toxină care poate cauza anumite boli pe termen lung. Riscul de contaminare a uleiului de arahide cu aflatoxine depinde de temperatura și nivelul de umiditate din timpul cultivării și recoltării produselor naturale.