Uleiul de floarea-soarelui se va scumpi curând. Producția din acest an a scăzut cu 20%, față de anul trecut. Iată ce au declarat fermierii care se ocupă cu recoltele de floarea-soarelui.
Uleiul de floarea-soarelui se va scumpi curând
Uleiul de floarea-soarelui se va scumpi curând. Din cauza ploilor abundente, floarea-soarelui a avut parte de un regim mai puternic de boli, inclusiv partea mediană nu s-a umplut cum trebuie.
Pe scurt, vremea rea a făcut ca recolta de floarea-soarelui din acest an să fie cea mai slabă din ultimii cinci ani. Nu doar România se confruntă cu această problemă, ci și alte state europene.
„Floarea-soarelui e mai slabă decât anul trecut chiar dacă am avut precipitaţii, avem cu 20% mai mică producţie decât anul trecut”, a explicat fermierul Alexander Degiansky pentru Antena 3 CNN.
Recolta slabă înseamnă preţuri mari. Produsele alimentare făcute din această materie primă s-ar putea vinde mai scump în curând.
În fermele din vestul țării, o tonă de floarea-soarelui se vinde la jumătate de preţ faţă de anul trecut. Prețul din acest an este cel mai mic din ultimii cinci ani, în ciuda acestui fapt, ulei de floarea-soarelui se va scumpi curând.
Ungurii vin la cumpărături în România
Ungurii fac tot mai des cumpărăturile în România! Chiar dacă nivelul de trai între cele două țări este similar, prețurile sunt mult mai mici în România. Fenomenul este foarte des întâlnit în orașele de frontieră. Parcările centrelor comerciale din România sunt adesea asaltate de mașini cu numere de Ungaria, în unele cazuri, chiar mai multe decât cele românești.
Pentru mulți unguri alimentele au devenit atât de scumpe în țara lor, încât e mai avantajos să tracă frontiera ca să-și achiziționeze cele necesare. Presa maghiară relatează că diferența de preț este accentuată și de faptul că, în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, în timp ce în țările vecine, cota taxei pe valoarea adăugată este mult mai mică.
Spre exemplu, în Ungaria, un kilogram de zahăr costă aproximativ 9,20 lei, aproape dublu față de prețul din România. Diferența se vede și în prețul altor alimente, nu numai la zahăr.
În acest context, totalul pentru aceleași produse alimentare, în aceleași cantități, a fost mai mic în România. Astfel, totalul pentru aceleași produse a fost de 91 de lei, în timp ce în Ungaria a fost de 123 de lei, scrie Antena 3.