Banca Centrală Europeană a păstrat dobânda de referinţă la 1,5%, aceasta fiind ultima decizie a instituţiei înainte de plecarea preşedintelui Jean-Claude Trichet, anunţă BBC.
Decizia este luată pe fondul continuării crizei datoriilor suverane în Europa. Dobândă a rămas la fel după ce a fost crescută de la 1,25% în iulie.
Mişcarea vine pe fondul unor speculaţii intense potrivit cărora liderii europeni se pregătesc să recapitalizeze băncile slăbite de criză. Unii economişti se aşteptau ca instituţia să reducă ratele dobânzii tocmai datorită semnelor clare de încetinire a creşterii economice în zona euro.
În plus, Trichet a anunțat un program de achiziții de obligațiuni de 40 miliarde euro, care va începe în noiembrie 2011 și va dura până în octombrie 2012. Totodată, BCE va lansa în octombrie o ofertă de refinanțare de 12 luni pentru băncile din zona euro, și înca una de 13 luni în decembrie.
Trichet va fi înlocuit de către guvernatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, care va prelua şefia BCE luna viitoare. Banca Angliei a surprins astăzi pieţele anunţând suplimentarea sumei destinate relaxării monetare cu 75 miliarde lire sterline (87 miliarde euro) tocmai pentru ieşirea dintr-o stare de stagnare economică.
Decizia lui Trichet de creștere a dobânzii în acest an a fost aspru criticată de economistul Nouriel Roubini. Acesta consideră ca măsura lui Trichet este una dintre cele mai mari greșeli făcute în contextul crizei.