S-a aflat care a fost una dintre ultimele dorințe a celei mai îndrăgite acrițe de la noi, care s-a stins în urmă cu câteva ore din viață. Draga Olteanu Matei a mărturist că și-a notat acest lucru într-unul dintre caietele sale:
Draga Olteanu Matei a avut o ultimă dorință înainte să moară. Iubita actriță s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Ea a bucurat generații întregi cu aparițiile sale din filme sau de pe scena Teatrului Național București. A jucat în peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune.
„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă, deşi ne dorim să mai fie ceva, e prea frumosă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după…. Am scris în unul din caietele mele…m-am rugat lui D-zeu dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă, sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc din cauză că iubesc viaţa foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că aţi trecut să mă vedeţi…”, spunea Draga Olteanu Matei într-un interviu la TVR.
Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, potrivit volumului ″Cineaşti români″ (Editura Ştiinţifică, 1996).A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ″I.L. Caragiale″ în 1956.
În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ″Ziariştii″ de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.
Draga Olteanu Matei a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ″Teatrul Vostru″. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra-Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra-Neamţ.
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (″Ilustrate cu flori de câmp″, ″Filip cel Bun″), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
Pe 3 mai 2018, actriţa a fost internată în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale.